Sok mindenben hasonlít egymásra a két diszkontlánc, az Aldi és a Lidl, például abban, hogy - a kiskereskedelmi versenytársaikhoz hasonlóan - folyamatosan toboroznak embereket a boltjaikba. A Napi.hu szerkesztőségi blogjának, a Bukszának a szerzője korábban az Aldiba, most pedig a Lidlbe jelentkezett kereskedelmi gyakorlatot elméletben - leginkább a hirdetések alapján - nem igénylő posztokra, hogy kipróbálja, milyen ott dolgozni, milyenek a bérek, milyen a légkör.

Hosszasan mérlegelték, hogy nem kellek

A Lidl annyiban hasonlít az Aldihoz, hogy pár mondatos információ alapján itt is "simán" eldöntötték, hogy a jelentkező alkalmatlan árufeltöltői és bolti eladói pozícióra. A kiválasztás szempontjából fontos, hogy a jelentkezésből kiderült, a pályázónak nincs kereskedelmi gyakorlata. (Azt, hogy az Aldinál hogyan nem adtak munkát, itt olvashatja el.)

A Lidl online rendszerén történő jelentkezés után körülbelül másfél héttel a következő, felesleges udvariaskodással megspékelt e-mail érkezett a Lidltől:

Tisztelt Pályázó! Köszönjük pályázatát és érdeklődését vállalatunk iránt. Pályázata bár pozitív benyomást keltett bennünk, a kiválasztási folyamat során a beérkezett pályázatokat és a munkaköri elvárásokat hosszasan mérlegelve, másik pályázóra esett a választásunk. Reméljük továbbra is érdeklődik a cégünk iránt. Kérjük kísérje figyelemmel a http://jobs.lidl.hu karrieroldalon az éppen nyitott pozícióinkat! Köszönjük bizalmát, és bízunk benne, hogy a Lidl Magyarországra továbbra is pozitívan gondol. Az elképzeléseinek megfelelő állás megtalálásához a továbbiakban sok sikert kívánunk Önnek!

Tehát a forgatókönyv ugyanaz volt, mint az Aldi esetében: a jelentkezésben megadott információk alapján nem adott esélyt a munkára egyik cég sem.

A kudarcba fulladt jelentkezés után a Buksza hivatalosan megkereste a Lidlt, hogy mi alapján válogatnak és döntenek egy-egy alkalmazott felvételéről. A boltláncnak feltett kérdések között szerepelt az is, hogy kell-e kereskedelmi végzettség vagy gyakorlat az árufeltöltői vagy bolti eladói munkához, hogyan lehet eljutni a személyes meghallgatásig, tartanak-e próbanapot a jelentkezőknek.

A boltlánc azt válaszolta, hogy elsősorban szakirányú végzettséggel vagy élelmiszer-kereskedelmi gyakorlattal rendelkező munkavállalókat keresnek.

Megfelelő, tényeket tartalmazó, korábbi munkahelyeket és munkatapasztalatot felsoroló önéletrajz esetében a személyes találkozás lehetősége nyílik meg a pályázó előtt, melynek eredménye az esetleges szerződéskötés lehetősége

- áll a boltlánc válaszában. Azt is hozzátették, hogy a Lidl szem előtt tartja az egyenlő bánásmódot, azonos módon kezeljük az álláskeresőket, ezzel is biztosítva korrekt kiválasztási eljárást.

Csak a tapasztalt eladóknak szólnak a hirdetések?

Az, hogy korrekt-e az az eljárás, mindenki döntse el maga. Mindenesetre az általunk fellelt internetes Lidl-álláshirdetésekben, köztük abban - amelyre a jelentkezés ment - egy szó sem esik arról, hogy elsősorban kereskedelmi gyakorlattal és végzettséggel rendelkező embereket keresnek. Bár logikus, hogy őket preferálják. Ugyanakkor a kereskedelmet sújtó munkaerőhiány miatt korlátozottak ezen a téren a lehetőségek. Ez a Buksza szerint arra is utal, hogy a Lidl igyekszik a többi boltlánctól elcsábítani a munkaerőt.

Ugyanúgy, ahogy a többi boltláncra, a Lidlre is igaz, hogy azt vesz fel, aki neki tetszik. Kiszórhatja a kereskedelmi gyakorlattal és végzettséggel nem rendelkezőket, ugyanúgy, ahogy azokat is, akiknek van ilyen tapasztalatuk. Csak ezt talán jobb lenne jelezni azoknak, akik a posztokra jelentkeznek.

Fontos, hogy ebből nem szabad általánosítani: az ismertetett, kudarccal zárult jelentkezés alapján nem lehet azt mondani, hogy másvalaki ne tudna bejutni a Lidlbe. Szintén lényeges, ha adtak volna a Buksza szerzőjének állást, akkor valószínűleg nem végezte volna évekig ezt a munkát, hanem a próbaidő során várhatóan távozott volna a cégtől. A cél az, hogy belülről megismerjük egy bolt és boltlánc működését, a munkakörülményeket és beszámolhassunk arról, hogy milyen is a munkaerőhiány sújtotta szektor egy-egy nagyvállalatánál dolgozni.

Természetesen nem adjuk fel, folytatjuk a próbálkozást a boltláncoknál.