Az uniós pályázati források 2007 óta áramlanak be "tömegesen" Magyarországra, mostanra ért el a folyamat addig, hogy a megvalósított projektek esetében ezrével folynak azok a projektfenntartási vizsgálatok, amelyek során bizonyítani kell, hogy a nyertes vállalkozások például valóban betartják-e azokat a munkahely-fenntartási vállalásokat, amelyek hozzásegítették őket az uniós támogatáshoz − figyelmeztet Horgos Lénárd, az M27 Absolvo pályázati, finanszírozási és exporttanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

Az Új Széchenyi terv gazdaságfejlesztési kiírásain mintegy kétszázmilliárd forint támogatásra lehet pályázni március eleje óta. A pályázati rendszer egyszerűbb a korábbihoz képest, ám az enyhébb kritériumok a bedőlő pályázatok számát is növelhetik − figyelmeztet a szakértő, aki szerint az önerő bemutatása nélkül megkezdhető pályázatok és az egyszerűsödő pályázati rendszer is kockázatot jelent, azon vállalkozásoknak, amelyek egyfajta könnyen és "ingyen" megszerezhető támogatást látnak az uniós pályázatokban. Egy felelősen gondolkodó pályázónak már a pályázati anyag benyújtásakor látnia kell, milyen biztosítékot nyújt a támogatáshoz, illetve azt, miből finanszírozza a projektet azon idő alatt, amíg a támogatás kifizetésére vár, s ugyancsak tervezendő a pénzügyi fedezet a projekt fenntartási időszakában is.

A tapasztalatok szerint minél egyszerűbb a pályázati rendszer, a cégek annál kevésbé érzik kötelességüknek, hogy precízen megtervezzék az adott projekt kivitelezését. A magyarországi vállalkozások mindazonáltal "jó tanulók" − egyre ritkább például az adatlap nem megfelelő kitöltéséből adódó probléma. Olyan vállalkozást ugyanakkor alig lehet mutatni, amelynél egy 100-150 oldalas pályázatot töviről-hegyire pontosan átolvasnának − jegyezte meg Horgos.

További részletekért keresse a Napi Gazdaság keddi lapszámát!