A napokban nem csak az amerikai inflációs jelentésre és a vállalati gyorsjelentésekre figyelt a tőzsdei nagyközönség, hanem a leghíresebb befektetők által kezelt alapok is reflektorfénybe kerültek. A héten kellett ugyanis az úgynevezett 13F dokumentumokat benyújtaniuk, amelyekből kiderült, hogy az első negyedévben milyen részvényeket vásároltak, illetve adtak el a tőzsdeguruk.

Fontos hangsúlyozni, hogy a dokumentumokban megosztott portfóliók az első negyedév végi, azaz a március 31-i állapotokat tükrözik, az azóta eltelt másfél hónapban sok változáson mehettek keresztül a legnagyobb befektetők által kezelt portfóliók.

Kiderült Warren Buffett titkos vásárlása

A Warren Buffett által vezetett Berkshire Hathaway a befektetői eseményén már megosztott néhány információt első negyedévének alakulásáról, így az senkit nem ért meglepetésként, hogy az általuk tartott Apple részvények 13 százalékától megváltak, valamint hogy szinte teljesen leépítették a streaming szolgáltató Paramountba fektetett pozíciójukat.

Warren Buffették legnagyobb vásárlásai a Chubb Limited részvényei voltak, amelyekből majdnem 7 milliárd dollár értékben beruháztak. A Chubb biztosítási termékeket forgalmaz globális szinten, 55 országban van jelen. A részvények értéke idén eddig 12 százalékot emelkedett, a hír hatására pedig további 7 százalékkal nőtt a papírok ára.

A Chubb mellett a Berkshire tovább építette a Liberty SiriusXM-ben lévő pozícióját, így a médiavállalat A és C szériájú részvényeiből már majdnem 3 milliárd dollár értékben tart értékpapírokat.

Az Apple és a Paramount részvények eladása mellett Buffett némileg csökkentette a kitettségét az olajcég Chevron, valamint az amerikai építőanyag-gyártó vállalat, a Louisiana Pacific terén.

A Berkshire 331 milliárd dollár értékű portfóliójának 41 százalékát továbbra is az Apple részvényei teszik ki, ezeket sorrendben a Bank of America, az American Express, a Coca Cola, valamint a Chevron papírjai követik.

Bill Ackman egyelőre kivár

Nem sokat változott a Bill Ackman által vezetett Pershing Square Capital Management portfóliója.

A cég hét értékpapírt tart, és a jelentésük szerint a Lowe’s eladása mellett a portfólió legnagyobb hányadát kitevő Chipotle Mexican Grill részvénykitettségét csökkentette 10 százalékkal, jelentős vásárlást pedig nem jelentett.

Ackmanék így a Chipotle mellett továbbra is bíznak a Hilton, a Burger King, valamint a Google jó teljesítményében.

Bill Gates sem vásárolt

Az első negyedévben a Bill & Melinda Gates Alapítvány sem költött új részvényekre, jelentésük alapján mindössze a Microsoft és Berkshire Hathaway részvényeikből adtak el egy kisebb mennyiséget.

Az alapítvány 46 milliárd dollár értékű portfóliója így továbbra is tele van osztalékfizető részvényekkel, a legnagyobb pozíciókat sorrendben a Microsoftban, a hulladékkezeléssel foglalkozó Waste Managementben, a Berkshire Hathaway-ben, valamint a Canadian National Railway vasúttársaságban tartják.

Jól bevásárolt a nagy shortos

A 2008-as ingatlanpiaci és világgazdasági válság megjóslásáról elhíresült Michael Burry nagybevásárlást tartott az év első három hónapjában.

A Burry által vezetett Scion Asset Management az egészségbiztosító Cigna Group, az olajvállalat BP és a napelem gyártással foglalkozó First Solar mellett a fizikai aranynak szavazott új bizalmat, de szinte az összes nagy pozíciójához vásárolt újabb részvényeket.

A cég legnagyobb befektetései a március végi adatok alapján így a JD.com, az Alibaba, a HCA Healthcare, valamint a Citigroup.

További híres befektetők portfóliójának alakulásáról a StockMKTNewz készített hosszabb összeállítást az X-en.

Kiborult a guru, aki szerint atombombával engedtük ki a szellemet a palackból

A mesterséges intelligencia felhasználásával elkövetett csalások veszélyeire figyelmeztetett Warren Buffett, a technológia okozta lehetséges változásokat a nukleáris energia felhasználásának kifejlesztéséhez hasonlította. A Berkshire eközben ismét hatalmas készpénz hegyet halmozott fel, és eladott egy csomó Apple részvényt.

A részletekről ITT írtunk bővebben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!