A holland gáztőzsdén az irányadó fronthavi határidős jegyzések 7,1 százalékos emelkedésbe kezdtek, ami már zsinórban a második nap jelent emelkedést. Most azért lőttek ki az árak, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök egy rendkívüli beszédben bejelentette, hogy mozgósítják az orosz hadsereg tartalékos állományát az ukrajnai háború miatt. A Kreml vezetője emellett a nukleáris fegyverek bevétését is napirendre vette.

A holland októberi szállítású gáz, az európai referenciaárfolyam 204 euró/megawattórára emelkedett 9:30-ra Amszterdamban, miután kedden 6,6 százalékkal nőtt az ICE TTF adatai szerint. Az Egyesült Királyságban az ennek megfelelő szerződés 4,6 százalékkal emelkedett

Pedig akár áresés is jöhetett volna: az ellátás biztosítása érdekében tett legutóbbi lépésként Németország közölte, hogy államosítja az Uniper SE-t, és megakadályozza az energiaszektor összeomlását, miközben a fűtési szezon kezdete már csak napok kérdése. Az Egyesült Királyság az ügyet ismerő személyek szerint a télen csökkenteni tervezi a nagykereskedelmi árakat, amelyek beépülnek az üzleti energiaszámlákba. 

Putyin belezavart a képbe

Azonban Putyin bejelentése az ukrán háború magasabb fordulatszámra tekeréséről növeli a bizonytalanságokat a piacon. Oroszország és a Gazprom már így is leállította gyakorlatilag a teljes gázáramlást az Északi Áramlat vezetéken keresztül. Az pedig a konfliktus eszkalációját mutatja, hogy Putyin ígéretet tett arra, hogy annektálja az általa már elfoglalt területeket. Egy elhúzódó háború az orosz gázellátás további zavarainak veszélyét hordozza magában, különösen a Gazprom Ukrajnán keresztül vezető fő útvonala miatt.

„Az európai gázpiac geopolitikai ajánlatot talál ma reggel Putyin legutóbbi megjegyzéseivel” – mondta Ole Hansen, a Saxo Bank A/S árupiaci stratégiáért felelős vezetője a Bloombergnek. Ezek szerinte aggodalmakat ébresztenek az Európába irányuló orosz gáz fennmaradó áramlásával kapcsolatban. 

A válság, amely az árakat a szezonálisan jellemző szinteknél több mint hétszer magasabb szinten tartja, máris a recesszió szélére sodorta az európai gazdaságot. A nemzetek történelmi lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a jövő hónapban kezdődő hivatalos fűtési szezonra elegendő energiaellátás álljon rendelkezésre. 

A politikai döntéshozók számára fényes pont a folyamatosan feltöltődő gáztárolók állapota, már 86%-os telítettségükkel éppen az ötéves átlag felett vannak az Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI) által közzétett adatok szerint. Ez némi puffert jelent arra az esetre, ha az orosz kínálat tovább csökkenne. A cseppfolyósított földgáz erős importja szintén hozzájárul ahhoz, hogy az üzemanyag a tárolókba kerüljön, ami segít enyhíteni az árakat az augusztusi csúcsokról.  

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!