A Baker McKenzie azt állítja, hogy egyre több kínai cégnek segít abban, hogy gyorsított hatósági jóváhagyással jelenhessen meg Svájcban. A cég jogi tanácsadóként működött közre az első négy kínai vállalatnál, amelyek július 28-án vezették be részvényeiket egy új svájci részvénykapcsolati program keretében. A vállalatok mintegy 1,5 milliárd dollárt (600 milliárd forintot) gyűjtöttek össze – számolt be a CNBC.

A kínai értékpapír-felügyelet mindössze néhány hét alatt jóváhagyta az új részvénykibocsátásokat Svájcban – mondta Wang Hang, a Baker McKenzie pekingi tőkepiaci részlegének partnere az amerikai gazdasági portálnak. Wang megjegyezte, hogy más részvénykibocsátások engedélyezési folyamata néhány hónapot vagy akár fél évet is igénybe vehet.

A legutóbbi tőzsdei bevezetések nem tőzsdei kibocsátások, hanem új csatornát jelentenek a szárazföldi Kína részvénypiacán jegyzett kínai vállalatok számára a tengerentúli tőkebevonásra. A négy vállalat – a GEM, a Gotion High-tech, a Keda Industrial Group és a Ningbo Shanshan – globális letéti igazolásokat (GDR) bocsátott ki a Six Swiss Exchange-en (SIX) egy új kínai-svájci részvénykapcsolati program részeként a sanghaji és sencseni tőzsdékkel. A négy vállalat az energiaiparban és a feldolgozóiparban tevékenykedik.

Az amerikai piacról letiltották a kínai cégeket

A kínai vállalatok tengerentúli tőkepiacokhoz való hozzáférését fokozott szigorral kezelik Pekingben az Ant Group 2020 végére tervezett tőzsdei bevezetésének nagy visszhangot kiváltó felfüggesztése és a Didi 2021 nyarára tervezett pekingi IPO-ja óta. A kínai oldalon a felhasználók adatvédelmével és a nemzetbiztonsággal kapcsolatos új szabályozások emelték a tengerentúli nyilvános kibocsátások mércéjét. Az Egyesült Államokkal való ellenőrzési megállapodás esetleges elmaradása számos kínai vállalat New York-i tőzsdéről való törlésével fenyeget.

A szárazföldi Kínában és Hongkongban tőzsdére lépni kívánó vállalatok azonban gyakran szigorúbb követelményekkel szembesülnek, mint az amerikai piacon. Egy EY-jelentés szerint június 14-én több mint 920 vállalat állt sorban a tőzsdére lépés előtt Kínában és Hongkongban. Ez alig változott márciushoz képest.

Miközben a kínai vállalatok a gyorsabb IPO-eljárás tisztázására várnak, néhányan, akik képesek rá, Svájc felé fordulnak. Egy hongkongi IPO-t fontolgató ügyfél úgy döntött, hogy a svájci GDR tőzsdei bevezetést helyezi előtérbe, és a hongkongi bevezetést később folytatja – mondta Wang egy július 28-án, csütörtökön reggel folytatott beszélgetésre hivatkozva.

Az év eleji kínai-svájci connect program híre óta "legalább 13 kínai tőzsdén jegyzett vállalat már bejelentette részvénykibocsátási szándékát" - mondta Wang, aki szerint vannak más vállalatok is, amelyek ezt tervezik, de még nem tették meg a bejelentést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!