Indexemelkedéssel indult csütörtökön a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon, London kivételével. Szerdán a tőzsdék szintén London kivételével veszteséggel zártak.

A páneurópai STOXX 600 index 0,10 százalékos, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 0,03 százalékos emelkedéssel kezdte a csütörtöki kereskedést.

  • Londonban az FTSE 100 index 0,01 százalékkal csökkent,
  • a frankfurti DAX 0,13 százalékkal emelkedett,
  • a CAC 40 Párizsban 0,07 százalékkal erősödött a nyitáskor.
  • A milánói tőzsde 0,09 százalékos, a madridi 0,23 százalékos indexemelkedéssel kezdte a csütörtöki kereskedést.

Az olajár 12 havi csúcsot ért el csütörtökön. Az amerikai nyersolajkészletek 2,2 millió hordóval csökkentek a múlt héten, ami jóval meghaladja a 320 ezer hordós csökkenésre vonatkozó piaci várakozásokat. Az oklahomai Cushing kulcsfontosságú tárolóközpontban lévő nyersolajkészletek szintén 2022 júliusa óta a legalacsonyabb szintre csökkentek. A piacot a tél közeledtével a globális kínálat szűkülésének kilátása nyomasztja, Szaúd-Arábia és Oroszország az év végéig meghosszabbította termelése korlátozását.

Az amerikai WTI nyersolaj ára 0,84 százalékkal 94,46 dollárra, a Brent pedig 0,83 százalékkal 97,35 dollárra emelkedett.

Az arany ára hat havi mélypontnál tart. A dollárindex tíz havi csúcsot ért el. Az euró árfolyama január eleji szintre gyengült vissza.

Az arany spot ára 0,02 százalékkal csökkent 1874,40 dollárra unciánként, A dollárindex 0,05 százalékkal emelkedett 106,41 pontra, az eurót 0,05 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0494 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!