Tovább emelik a tétet a jövő héten a tőzsdéken, miután megszakadni látszik az idei első korrekciós hullám a piacon. A vezető, S&P 500-as részvényindex 5 százalékkal kapaszkodott feljebb az elmúlt héten, és ezzel sokat ledolgozott elszenvedett veszteségeiből.

A piacot jelenleg a legnagyobb vállalatok gyorsjelentései rángatják. A jó hír az, hogy a várakozásokat meghaladó eredményeket árfolyamemelkedéssel jutalmazzák. A rossz pedig az, hogy a csalódást keltő számokat a szokásosnál durvábban büntetik.

Nem is kicsit, a  JPMorgan stratégái szerint az S&P 500-as index kosarában a becsléseket felülmúló jelentések után az adott cég részvényei mindössze 0,2 százalékkal verik meg a piacot, míg az attól elmaradó profitszámok után átlagosan 4 százalékos az alulteljesítés. A bank adatai szerint legalább 8 éve nem büntették a befektetők ennyire a rossz számokat.

Az átlagot persze alaposan lefelé húzta a Meta Platforms, a  Facebook anyavállalatának részvényei több, mint 10 százalékot zuhantak csütörtökön jelentése és kiábrándító előrejelzései után. Erről bővebben itt írtunk.Most újabb számok jönnek a „Csodálatos Hetektől” a hét legnagyobb kapitalizációjú amerikai cég közül az  Amazon kedden, az  Apple pedig csütörtökön teszi közzé gyorsjelentését. Arról, hogy az Apple-nek milyen újabb kihívásokkal kell szembenéznie az év eleje óta, itt olvashat.

A JPMorgan elemzői egyelőre nem elégedettek a reakciókkal. Ők úgy látják, hogy a mostani piaci mozgások alapján indokolt volt korábbi óvatosságuk. A részvényárfolyamok az elmúlt 6 hónapban töretlenül emelkedtek és emiatt meglehetősen drága lett a piac. A befektetők már a várt nyereségnövekedés jó részét beárazták, ilyenkor a pozitív számok kisebb mozgást tudnak okozni felfelé, a rosszabbak viszont hevesebb negatív reakciót váltanak ki.

Nem biztos, hogy vége a negatív sorozatnak

A másik óvatosságra intő jelenség a szép lassan emelkedő állampapírhozamok. Ez hüvelykujj-szabályként rontja a részvények vonzerejét, hiszen a modellekben a jövőbeli nyereségek diszkont tényezője emelkedik és emelkedik a kockázatmentes befektetéseken elérhető nyereség is.

A 10 éves amerikai államkötvény hozama a héten elérte a 4,74 százalékot, ez november eleje óta a legmagasabb szint. Nem csoda, hogy sokan emiatt a gyorsjelentéseknél is fontosabbnak tartják a  Fed e heti ülését és azt, hogy milyen jelzéseket küld az amerikai monetáris politika alakítója a vártnál magasabb inflációs adatokra reagálva. A kamatokhoz a várakozások szerint nem nyúlnak.

Alulról nézte meg újra az S&P 500-as index 50 napos mozgóátlagát
Alulról nézte meg újra az S&P 500-as index 50 napos mozgóátlagát
Kép: Economx, stooq.com

Az április korrekciós hullámban mindenesetre az S&P 500-as index letörte 50 napos mozgóátlagát, úgy, hogy előtte 5 hónapon keresztül folyamatosan felette tartózkodott. Ilyenre utoljára tavaly augusztusban került sor, azt egy közel 3 hónapig tartó rázós időszak követte a piacon, a vezető index korábbi lokális csúcsához képest több mint 10 százalékot is esett. 

A Nasdaq Composite többet esett ebben a korrekcióban
A Nasdaq Composite többet esett ebben a korrekcióban
Kép: Economx, economx

Persze ami kis megingás volt a piac egészét tekintve, sokkal érzékenyebb árfolyam mozgásokat okozott a technológiai szektorban. A nagy növekedési potenciálú cégekkel teletűzdelt Nasdaq Composite veszteségei a korrekciós hullámban elérték a 15 százalékot is.

Azonban a technológiai indexelésről elmondható ugyanaz, mint a piac egészéről. Az árfolyamok az áprilisban bemutatott lecsorgó már sokkal többet is eshetnek ahhoz, hogy a 2022 októbere óta tartó emelkedő trend még mindig életben maradjon az amerikai tőzsdéken. Konkrétan a mostani szintekről még egy további 10 százalékos esés sem jelentene ciklikus fordulót a piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!