A Richter Gedeon Nyrt. és a Hikma Pharmaceuticals PLC csütörtökön bejelentette, hogy kizárólagos licenc megállapodást írtak alá a Richter denosumab hatóanyagtartalmú készítményeinek az Egyesült Államokban  történő értékesítésére.

A készítmények két referenciaterméknek, a Prolianak és az Xgevanak a bioszimilárisai. A fázis 1 és fázis 3 klinikai vizsgálatok alatt lévő termékeket az oszteoporózis illetve a csontrák következtében kialakult csonttörés kezelésében alkalmazzák.

A megállapodás értelmében a Richter feladata a termékek fejlesztése, a globális fázis 1 és fázis 3 klinikai vizsgálatok lefolytatása, valamint az USA piacra szánt késztermékek szállítása.

A Hikma felel a termékeknek az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalánál (FDA) történő törzskönyvezéséért és kizárólagos joggal értékesíti majd azokat az Egyesült Államokban.

Várakozással tekintünk a Hikmával közös együttműködés elé ezzel az Egyesült Államok piacát célzó, fontos bioszimiláris projekttel kapcsolatban. A jelentős amerikai piaci jelenléttel bíró, elismert társasággal meglévő partneri kapcsolatunk bővítése tovább erősíti specialty gyógyszeripari stratégiánk sikerességébe vetett hitünket.

- mondta Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.

A licenc szerződés pénzügyi rendelkezései alapján a Richter a megállapodás aláírásakor bevételre jogosult, amit előre meghatározott fejlesztési és egyéb mérföldkövek elérésekor további bevételek követnek, összesen több tízmilliós USD nagyságrendben.

Denosumab

A denosumab két márkanév alatt értékesített – a Prolia és az Xgeva  - referenciatermékek bioszimilárisa, ami az oszteoporózis és a csontrák következtében kialakult csonttörés kezelésére szolgáló humán, monoklonális ellenanyag. A készítmény gátolja a RANK-ligand aktivitását, ami az oszteoklasztok, azaz csontlebontó sejtek proliferációját előzi meg. Gyógyszeres kezelés következtében fellépő magas törési kockázatú vagy csonttömegvesztést tapasztalt páciensek, illetve csontáttétes vagy óriássejtes csontdaganatban szenvedő rákos betegek gyógyítására használják.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!