A DAX (Deutscher Aktienindex - német részvénymutató) új szereplői között van az online kiskereskedelem legsikeresebb német vállalkozásai közé tartozó Zalando, amely divatcikkeket árul, és a Hellofresh, amelynél úgynevezett főződobozokat - különböző fogások receptjeit és a kiporciózott hozzávalókat tartalmazó összeállításokat - lehet rendelni házhozszállításra.

A hagyományos német ipart a többi között a sportszereket gyártó Puma, az Airbus német-francia repülőgépipari csoport és a Siemens orvostechnológiai vállalata, a Siemens Healthineers képviseli.

Az átszervezés fő célja, hogy a frankfurti tőzsde vezető mutatója jobban leképezze a német gazdaságot. Ugyanakkor az indexbe bekerülés feltételeit is szigorították. A piaci tőkeérték mellett nyereségességi, likviditási, és az üzletmenet alakulásáról szóló közzétételi követelményeknek is meg kell felelniük a DAX-ban szereplő cégeknek.

Így például kötelező minden évben közzétenni auditált pénzügyi jelentést, és negyedévenként gyorsjelentést. A szigorításokat a DAX-30-ból pénzügyi visszaélések miatt kizárt és csődbe ment online pénzforgalmi szolgáltató, a Wirecard botrányának nyomán vezették be.

A DAX új összetétele azt is jelenti, hogy a közepes méretű részvények MDAX mutatója az eddigi 60 helyett 50 vállalat részvényének teljesítményét foglalja össze - írta az MTI.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!