A vállalati nyereségek növekedése jövőre a legtöbb országban várhatóan lelassul, a magasabb infláció és az emelkedő kamatlábak kettős szorítása az eddiginél is nagyobb alkalmazkodásra kényszeríti majd a gazdaság szereplőit. Az amerikai tőzsdei cégek az előrejelzések szerint 2020 és a koronavírus-járvány kezdete óta a leglassabb egész éves profitnövekedést produkálják majd. Egyes részvénystratégiák előrejelzése szerint nem csak stagnál, hanem csökkenni fog a vállaltok eredményessége - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

A befektetők az elmúlt hónapokban folyamatosan azzal szembesültek, hogy az elemzők egyre lejjebb és lejjebb viszik a tőzsdei cégektől várt eredményekre vonatkozó előrejelzéseiket. A Refinitiv/IBES pénteki adatai szerint az S&P 500-as indexben szereplő cégek 2022 negyedik negyedéves összesített eredménye éves szinten 1,1-kal esik vissza az elemzői várakozások átlaga alapján, ez 2020 harmadik negyedéve óta az első mínuszos három hónap lenne.

Az S&P 500 cégeinél összesen 4,7 százalékos profitnövekedést prognosztizálnak a 2023-as év egészére,  2022-re összességében 5,7-os bővülést várnak. Jonathan Golub, a New York-i Credit Suisse Securities vezető amerikai részvénystratégája a közelmúltban csökkentette profit-előrejelzését, ő jövőre a pesszimistábbak közé tartozik, szerinte az S&P 500-as cégek nyeresége jövőre visszaesik. Minden az inflációról szól, a vállalatok árképzési erejét az infláció határozza meg az inflációról szól, a bérköltségek emelkedése pedig inflációt gerjeszt - mondta.

Emlékezetes, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed december közepén az infláció leküzdése érdekében ismét 50 bázisponttal emelte az irányadó amerikai kamatlábat. Jerome Powell Fed-elnök további kamatemeléseket helyezett jövőre kilátásba, még akkor is, ha a világ legnagyobb gazdasága emiatt esetleg recesszióba süllyed. Az S&P 500-as index körülbelül 20 százalékot esett idén, ezzel a világjárvány okozta 2020-as eladási hullámmal ez már rövid idő alatt a második medvepiaca az indexnek. A szakzsargon a korábbi csúcsról történő 20 százalékot meghaladó áresést nevezi medvepiacnak.

Nagyot javult az árazás

Az S&P 500 előretekintő eredményekkel számolt 12 hónapos P/E (ár/nyereség) mutatója a tavaly december végi 22-ről eközben körülbelül 17-re csúszott, de továbbra is a hosszú távú 16 körüli átlag felett van.

A piaci árazásokban sok múlik azon, hogy a Fed képes-e elérni a gazdaság "puha landolását" - mondta Keith Buchanan, a Globalt Investments vezető portfóliómenedzsere.

A mostani előrejelzések alapján jövőre majd a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó szektor nyeresége nőhet Amerikában a legtöbbet, míg az idei nagy nyertes energiaszektor profitja eshet vissza a leginkább. Az emelkedő kamatok idén különösen a technológiai és egyéb nagy növekedési potenciállal rendelkező cégek részvényeit sújtották. Előbb szektortól jövőre 4,3 százalékos profitbővülést várnak a szakértők.

A Morgan Stanley vezető amerikai részvénystratégája, Michael Wilson ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a piac nem mindig hatékonyan árazza a jelentősebb nyereség visszaeséseket azok  bekövetkezése előtt.

Európa nagyon fog szenvedni

Az európai vállalatok nyeresége viszont az előrejelzések szerint 2023-ban meredeken visszaesnek majd, azután, hogy éppen csak magukra találtak a koronavírus járványt követően. A vezető európai részvényeket tömörítő Europe Soxx 600-as indexben szereplő cégek egy jó része képes volt a magasabb költségeket áremelésekkel áthárítani vevőire. Azonban a globális gazdaság esetleges lassulása és a kamatok emelkedése ezt egyre inkább megnehezíti - írja az összefoglaló.

A Barclays európai részvénystratégiáért felelős vezetője, Emmanuel Cau arra számít, hogy a nyereségek visszaesése komoly ellenszelet jelentenek majd a kontinens részvényeinek. Az ő előrejelzésük szerint az index cégeinek egy részvényre jutó eredménye átlagosan 12 százalékkal csökken majd jövőre. Mint írta, két és fél évnyi nagyon erős nyereségugrást követően a bázishatás is jelentősen megnehezíti majd a vállalatok dolgát abban, hogy bármiféle növekedést produkáljanak. A történelem azt mutatja, hogy a profitok és a marzsok is zsugorodnak általában, amikor a globális GDP trend alatt növekszik.

A Refinitiv/IBES szerint az elemzők átlagosan még mindig 8 százalékos nyereségnövekedést várnak a vezető európai cégeknél  a jövő év első három hónapjában. A második negyedévben azonban már 4 százalékos visszaesést jósolnak, ez 2020 negyedik negyedéve óta az első negyedéves csökkenés lenne.

Nagy meglepetést okozhat az energiaár

Mark Nichols és Mark Heslop, a Jupiter európai részvénycsoportjának befektetési menedzserei ennél optimistábbak. Szerintük a mobilitás növekedése a világ második legnagyobb gazdaságában, az ellátási zavarok enyhülésének jelei, valamint a klímaváltozás elleni harcra szánt jelentős beruházások egyaránt javítják az eurózóna cégeinek kilátásait.

A Jefferies stratégái pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy az energiaárak bármilyen fokú stabilizálása hatalmas hatással lehet majd az európai vállalatok profitjára, s enyhítheti a háztartások reáljövedelmére nehezedő nyomást. Ez pedig komoly meglepetéseket is okozhat eredményfronton - vélték.

A Blackrock elemzői már nem ennyire derűlátók, szerintük ugyanis a mostani részvényárfolyamok egyáltalán nem tükrözik az előttünk álló recessziót.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!