Jelentősen megugrott Oroszországban a lakossági aranyfelvásárlás. A fizikai arany iránti növekvő kereslet arra késztette az orosz jegybankot, hogy leállítsa a bankoktól történő vásárlásait, hogy biztosítsa a helyi vásárlók számára elegendő készletet. A fémek vásárlására kivetett 20 százalékos hozzáadottérték-adó eltörlése szintén serkentette a tranzakciókat - közölte a központi bank a Bloomberg szerint.

Az ország legnagyobb hitelezője, a Sberbank a múlt héten közölte, hogy az arany és a palládium iránti kereslet megnégyszereződött, és azt tervezi, hogy növeli a nemesfémet árusító irodák számát, hogy "segítsen az embereknek megvédeni megtakarításaikat".  

Az arany régóta menedékként szolgál a nehéz gazdasági időkben, különösen akkor, amikor a helyi készpénz árfolyama volatilissé válik. A fém szinte általános elfogadottsága eszközként egyenértékűvé teszi a devizával azokban az időkben, amikor a kormányok korlátozzák a más valutákhoz való hozzáférést.

A központi bank elvesztette devizatartalékainak csaknem feléhez való hozzáférését, miután a Moszkvát az invázióért büntetni hivatott gazdasági szankciók részeként eszközbefagyasztást rendeltek el. Aranyban és jüanban még mindig hozzáférhet a tartalékokhoz, de a szankciók megnehezítik a központi bank számára az arannyal való kereskedelmet. A Bank of Russia két év szünet után nemrég kezdett el aranyat vásárolni.

Oroszország egy sor intézkedést vezetett be a rubel lejtmenetének megfékezésére, többek között a kamatlábak 20 százalékra emelését, a bankoknak a készpénz eladásának ideiglenes megtiltását olyan állampolgároknak, akiknek még nincs devizaszámlájuk, és a külföldi átutalások korlátozását.

Ennek ellenére a valuta az idén eddig egyharmadával esett, ami Oroszország egyik legnagyobb inflációs hullámát gerjesztette ebben az évszázadban.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!