Nagyon erős a profi befektetők meggyőződéssel arról, hogy a következő egy év során jelentősen lassulni fog az infláció mértéke globálisan - derül ki a Bank of America friss, alapkezelők körében végzett felméréséből. A megkérdezett 285 összesen 764 milliárd dollár befektetésért felelős szakember mindössze két százaléka gondolja csak azt, hogy a következő 12 hónap során gyorsulhat a pénzromlás üteme. Ilyen alacsony értéket utoljára a pénzügyi válság idején 2009-ben lehetett tapasztalni a felmérésben.

Ugyanakkor az előző hónaphoz képest kissé megtorpant a felhőtlen optimizmus a monetáris politikával kapcsolatban. Eddig ugyanis hónapról hónapra azt lehetett tapasztalni, hogy egyre több befektető gondolja azt, hamarosan csökkenésnek indulhatnak a rövid hozamok. Most azonban ez a folyamat enyhén a visszájára fordult.

Recesszióra készül mindenki

A kép persze nem olyan rózsás. Az általános meggyőződés változatlanul az, hogy a globális gazdaság nem képes a következő 12 hónap során elkerülni a recessziót. Ugyanakkor júniusban az alapkezelők nagy része inkább a jövő év első negyedévére várta ennek a kezdetét és nem az idei utolsó negyedévre, mint egy hónappal korábban.

Távolabbra tolódott eközben az az időpont is, amikor a Fed és a többi nagy jegybank megkezdheti a kamatok csökkenését. Májusban még a többség úgy vélte, erre az idei negyedik negyedévben kerülhet sor, júniusban a többség azonban ezt már csak a jövő év első felére várta.

Dolgozni küldték a pénzt

A nagy portfóliókezelők azonban a jelek szerint megelégelték, hogy a partvonalon parkoltatják a befektetői pénzeket. A portfóliók átlagos készpénzállománya a tavaly októberi 6,3 százalékos csúcsról mostanra 5,1 százalékra csökkent. Ez ugyan historikusan még mindig viszonylag magasnak számít, azonban már csak épp hogy átlépi azt a küszöbértéket, amely szerint a kockázatosabb eszközök vásárlása még logikus lépésnek tűnhet.

Nem kell igazán keresni azt, hova vándoroltak a befektetői pénzek. A kamatemelkedés közepette ugyanis most már vonzóvá vált számos biztonságosnak tekintet nagyvállalat által kibocsátott kötvény is. A válaszok alapján a befektetők portfóliójában a befektetési kategóriába sorolt kötvények aránya a magas hozamú kötvényekéhez képest olyan magasra emelkedett, amire utoljára 2009 márciusában volt példa.

Némi fordulat látszik az idei év nagy tőzsdei sztorijában is. Ez pedig az volt, hogy a nagy kapitalizációjú cégek részvényei jelentősen felül teljesítették - legalábbis az amerikai piacon - a kisebb és közepes kapitalizációjú cégek papírjait. Bár a megkérdezettek nettó 37 százaléka még mindig a nagyokat részesíti előnyben, azonban ez már csökkenés az előző hónapban elért csúcshoz képest.

Tombol a tech-láz

Részvénypiaci befektetők körében egyértelműen technológiai láz tombol. Két éve nem látott magasságba ugrott a technológiai szektort az energetikai szektorral szemben felül súlyozó befektetők aránya. Eközben a piaci szereplők nagy része azt gondolja, hogy a többiek is a technológiai részvényeket veszik. Nettó 55 százalék szerint ez az a piaci szegmens, ahol a befektetők a legnagyobb vételi pozíciókat tartják.

A jelek szerint az, hogy Warren Buffet és a Berkshire Hathaway néhány hónapja fantáziát látott a japán tőzsdében a távol-keleti szigetország igazi reneszánszát hozta el a Wall Streeten. Egy hónap alatt több, mint tizenöt százalékponttal nőtt a japán részvények súlya a kezelt portfóliókban, miközben a feltörekvő piaci tőzsdék és a korábban kedvelt európai piacok súlya 10 százalékpont körüli mértékben csökkent.

Az infláció csökkenésére vonatkozó várakozások mellett a profik még mindig a pénzromlást és az ezzel kapcsolatos problémákat látják a globális piacokat vezető fenyegető legnagyobb veszélyforrásnak. Legtöbbjük szerint ez és a jegybankok erre adott szigorú válaszai jelentik a legnagyobb általános kockázatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!