Az alumínium ára tonnánként 2915,50 dollárra, az elmúlt 13 év legmagasabb szintjére emelkedett pénteken a londoni fémtőzsdén (LME) három hónapos határidőre, a hét eleje óta mintegy 10 százalékkal nőtt a jegyzés - számolt be a hírről z MTI.

Az alumínium 2008 februárjában érte el eddigi történelmi csúcsát, a tonnánként 3070 dollárt.

Guinea - ahol katonai puccsal, az elnöki palotát megostromolva, erőszakkal eltávolították a nyugat-afrikai ország éléről Alpha Condé elnököt - a világ második legnagyobb bauxittermelője, tavalyi termelése 82 millió tonna volt, ami a globális termelés 22 százaléka. Az ország bauxitkészletét szakértők 7,4 milliárd tonnára becsülik, ez a legnagyobb a világon.

Guinea Kína legnagyobb bauxitszállítója. A nyugat-afrikai ország két legnagyobb bauxitbányászattal foglalkozó cége közül az egyik, a Societe Miniere de Boke (SMB) részben kínai tulajdonban van. Az orosz Ruszal, amely a világ harmadik legnagyobb alumíniumipari cége a kínai Chinalco, illetve a Hongqiao után, három bauxitbányával rendelkezik Guineában. Ebből a három bányából származik a Ruszal tavalyi teljes bauxittermelésének mintegy fele, 7,435 millió tonna.

A nyugat-afrikai országban, ahol a hazai össztermék (GDP) 35 százalékát a bányászat adja, a bauxit mellett gyémántot, vasércet és aranyat is bányásznak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!