Hosszú előkészületek után pénteken indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén az új, Xetra kereskedési rendszerrel. A rendszer bevezetésétől sokat várnak a piaci szereplők, azzal ugyanis a BÉT-en jelenleg is aktív hazai brókercégek és bankok is közvetlen elérést kapnak egy igen széles nemzetközi értékpapír-kínálathoz. Így számukra is jelentősen leegyszerűsödik az egyéb Xetra-piacokhoz való csatlakozás, és remek lehetőséget kapnak termékkínálatuk bővítésére. Ennek természetesen a befektetők a fő haszonélvezői, hiszen egy jóval szélesebb termékpalettából válogathatnak a hazai befektetési szolgáltatókon keresztül.


Mindezt úgy, hogy nem változik a befektetővédelem rendszere, a befektetők változatlanul élvezhetik a hazai brókercégek és az őket felügyelő MNB-n keresztül továbbra is élvezhetik a megszokott garanciarendszert. Nem változik a tőzsdei ügyletek adózása sem.
Mivel a Xetra kereskedési rendszert világszerte mintegy 4500 brókercég és 250 bank használja, ezek számára könnyebbé válik a BÉT-en jegyzett termékek közvetlen elérése. Ez a remények szerint hosszabb távon növeli majd a BÉT-en jegyzett termékek likviditását, ami minden szereplő számára előnyt jelent. Egyrészt a likviditással csökkenhet az adott termékek vételi és eladási ajánlatai közötti különbség, csökkentve ezzel a tranzakciós költségeket, de a likviditás növekedése a papírok árazására is pozitív hatással lehet.

A rendszer bevezetésével új ajánlattípusok is elérhetővé válnak. Ilyen lesz, a főleg intézményi befektetőket kiszolgáló brókerek számára lényeges "Iceberg ajánlat", amely során a teljes ajánlati mennyiségnek mindig csak egy része lesz látható a kereskedési könyvben. Megjelenik az úgynevezett Market-to-limit ajánlat, amely egy ár megjelölése nélkül tett elsősorban Piaci ajánlatot takar, amely - hasonlóan a BÉT jelenlegi azonnali piaci gyakorlatához - csak a legjobb árszinten köt. A jelenlegi Piaci ajánlathoz képest jelentős különbség azonban, hogy a folyamatos aukciós és többaukciós modellben, amennyiben az ajánlat nem "Most" érvényességű, a Market-to-limit ajánlat legjobb árszinten nem teljesülő része nem törlődik végleg az ajánlati könyvből, hanem a kötés árával megegyező áron Limit ajánlatként (vagyis olyan ajánlatként, amely nemcsak az ajánlatban megadott áron, hanem annál jobb áron is teljesíthető) kerül oda vissza.

Megváltoznak a kereskedés során használt felfüggesztési szabályok is, s bevezetik az úgynevezett volatilitási limiteket. A változtatások lényege, hogy a rendszer már az ajánlat beviteli szakaszban érzékeli, ha valaki olyan megbízást kívánna bevinni a rendszerbe, amely szélsőséges ármozgást váltana ki egy adott termék piacán. A mechanizmus lehetővé teszi, hogy a befektetők még az ügylet megszületése előtt reagáljanak a szélsőséges ármozgást kiváltó ajánlatra. Az új szabályokkal emellett sokkal jobban megelőzhetővé válnak az ajánlat bevitelénél előforduló gépelési hibák, az úgynevezett "fat finger" jelenség kiküszöbölhetővé válik. (További információk: www.bet.hu/xetra)

A Xetra kereskedési rendszer bevezetésével eközben nem változik a Budapesti Értéktőzsde jelenlegi státusza. Továbbra is magyar felügyeleti engedéllyel és hazai felügyelet alatt működő önálló intézmény marad. A kereskedési rendszer technikai értelemben vett üzemeltetése ugyan a Wiener Börse AG feladata lesz, de a piac üzleti és jogi szempontból vett üzemeltetését - így a kereskedési levezetését, az értékpapírok bevezetését, az új kereskedők felvételét - továbbra is közvetlenül a BÉT végzi majd. Az elszámolás a Keler Zrt. feladata marad.

A rendszer bevezetésével megmarad a BÉT nemzeti jellege, és így a kibocsátók továbbra is élvezhetik a hazai pálya előnyeit. Továbbra is kiemelt figyelem kíséri majd a jegyzett cégeket a hazai szaksajtó és befektetők részéről, s megmarad a tőzsdei szereplés pozitív marketinghatása.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!