Az OTP kiváló negyedéves eredményét két várt hatás mellett - ezek a csökkenő bankadó értéke és a Visa részvények eladása voltak - mellett a régió stabil növekedése és az orosz és ukrán bankoknál bekövetkezett pozitív fordulat okozta - hangzott el Bencsik László OTP vezérigazgató ma tartott sajtótájékoztatóján. A vezérigazgató többször is említette, hogy például a magyar piacon a hitelezés kockázati költségeinek szintje már olyan szintre csökkent ami a gazdasági ciklusok során a jó éveket idézi.

Az OTP úgy látja, hogy mind a hazai mind a régiós piacon az idei év második felében növekedés lesz jellemző. A csoportszintű nettó kamatmarzs korábbi 25 bázispontos csökkenésének előrejelzését továbbra is fenntartják az idei egész évre. A kockázati költségek második negyedéves 12 milliárd forintja már olyan szint ami a jó évek gazdasági ciklusát idézi ennek további jelentős javulása már nem várható.

Az orosz piacon a várakozásaikat meghaladó volt a negyedéves eredmény alakulása, a marzs folyamatosan javul, a korábbi magas betéti kamatok a jegybanki alapkamatcsökkenéssel folyamatosan kikerülnek a portfolióból és a 7 százalékos kockázati költségszint a személyi hiteleknél már szintén a jó éveket idézi. A bank várakozásai ott is pozitívak, a lassuló GDP csökkenés és későbbi növekedéssel javuló körülményeket várnak, a hitelállomány nőni fog. A jelenlegi eredményesség már 25 százalékos tőkearányos megtérülést mutat, így az eredményesség további javulása inkább az állomány növekedésével történhet.

Összességében 40-45 ezer olyan ügylet van még folyamatban Magyarországon amelyek jelzáloghitelek vissza nem fizetési problémával küzdenek ennek egy része már végrehajtási szakaszban van. A hazai hitelállomány egyébként már nő, csak a jelzálog csökkent 3 százalékkal de a negyedévben már látható volt, hogy a későbbiekben növekedés várható. Itt nagyon pozitív, hogy a bank piaci részesedése a negyedév során már elérte a 29,1 százalékot a hazai jelzáloghitelpiacon.

A betétállomány tekintetében is pozitívak a folyamatok a hazai piacon, a lakossági megtakarítások 30 százaléka már az OTP-nél parkol annak ellenére, hogy Bencsik elmondása szerint az OTP-nek nem célja a betétállomány növelése, a hitel betét mutató nagyon alacsony már most is. Ez inkább ügyfélszempontból fontos. Ugyanakkor mivel a bank értékesítési aktivitása növekszik a hazai piacon érthető hogy a költségek is nőnek.

A szerző rendelkezik OTP részvényekkel.

 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!