A befektetők az amerikai egészségügyi szektortól kezdve a brit részvényekig és az aranyig minden száma vesznek, mint potenciális menedéket. Attól tart ugyanis a Wall Street-i befektetési bankok jó része, hogy a Federal Reserve kamatemelései jövőre recesszióba döntik a gazdaságot - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

A JPMorgan, a Citi és a BlackRock is azok közé tartozik, akik úgy vélik, hogy 2023-ban valószínű a recesszió az Egyesült Államokban. Bár ez még nem biztos, azonban a Fed erőteljes monetáris szigorítása, az ingatlanpiac meredek lassulása és az inverzzé váló hozamgörbe komolyan erre utaló jelként értelmezhetők.

A recesszió általában rossz hír a részvényárfolyamok számára, azonban van aki szerint az is lehet, hogy a részvények idei rossz teljesítménye bizonyos fokú lassulást már beárazott. Az S&P 500-as vezető amerikai index októberi mélypontján 25,2 százalékkal volt alacsonyabban idei történelmi csúcsánál. A CFRA Research adatai szerint az index átlagosan 28 százalékot esett a második világháború óta bekövetkezett recessziós időszakok során eltelt recessziók során.

Ciklusoktól független szektorokat keresnek

Ebben a helyzetben nem csoda, hogy a befektetők egy része igyekszik azokat a szektorokat megtalálni, amelyek a bizonytalanabb gazdasági időszakokban szoktak jobban szerepelni.
-Amikor a befektetők recesszió közeledtét érzik, olyan vállalatok részvényeit szeretnék tartani, amelyek a gazdasági ciklustól függetlenül tudnak bevételt termelni - mondta Jack Ablin, a Cresset Capital befektetési igazgatója a hírügynökségnek. Ő egyébként enyhe recesszióra számít 2023-ban, majd arra, hogy a Fed lazítani kezd.

A BlackRock Investment Institute stratégái 2023-as kitekintésükben az egészségügyi szektorban aktív cégek részvényeit ajánlották, mondván a kereslet ott kevésbé érzékeny a gazdaság ingadozásaira. Az S&P 500 Health Care szektorindex mindössze 1,7 százalékos mínuszban van év eleje óta, s ez jócskán felülmúlja a szélesebb index teljesítményét. A BlackRock szerint az energia- és a pénzügyi szektor részvényeit is vételre javasolja, azonban összességében alulsúlyozná a fejlett piacokat.

-Recessziót várható, a központi bankok a jelek szerint túlszigorítják a monetáris politikát, miközben az inflációt próbálják megszelídíteni. A részvények értékeltsége viszont még még nem tükrözi az ezzel okozott károkat - írták a világ legnagyobb vagyonkezelő cégének stratégái.

A JPMorgan elemzői enyhe recessziót várnak, és arra számítanak, hogy az S&P 500 a jövő év első negyedévében újra teszteli 2022-es mélypontját. A bank szerint az átlagon felüli értékelések és a Fed héja (szigorú) hozzáállása miatt az amerikai részvények nem vonzóak a többi fejlett piachoz képest. Ők a brit részvényeket tartanák a legjobb választásnak a fejlett országok tőzsdéi közül.

A BoFA Global Research szakértői arra számítanak, hogy az amerikai részvények 2023-ban stagnálni fognak, de az arany ára akár 20 százalékot is emelkedhet, s ezt egy dollárgyengülés is elősegítheti. A nyersanyagok, például az arany ára a leglikvidebb piacokon dollárban van meghatározva, és vonzóbbá válnak a külföldi vásárlók számára, amikor a zöldhasú gyengül.


A Citi stratégái úgy látják, 2023-ban a recessziós félelmek és a gyengébb nyereségnövekedés ártani fog az amerikai részvényeknek. Azt tanácsolják az ügyfeleknek, hogy az amerikai tőzsde emelkedését kezeljék medvepiaci rallyként. Ezzel szemben felülsúlyoznák Kínát, ott a részvényárak lendületet kaphatnak a COVID-19-korlátozások lazításától és az ingatlanszektor állami támogatásától, ha beigazolódnak várakozásaik.

A Refinitiv adatai szerint az S&P 500-as indexben szereplő cégek negyedik negyedéves eredménye átlagosan várhatóan 0,4 százalékkal esik vissza az előző év azonos időszakához képest. Innen fellendülés jöhet az elemzői előrejelzések szerint, és 2023 negyedik negyedévében már 9,9 százalékos lehet a profitnövekedést.

Vannak persze derűlátók is

Persze nem mindenki gondolja úgy, hogy mérget lehetne venni a recesszió bekövetkeztére. Már vannak jelek az infláció mérséklődésére, s ezért sokan hisznek abban, hogy a Fed a vártnál kevésbé szigoríthatja meg a monetáris politikát. Lucas Kawa, a UBS eszközallokációs stratégája úgy véli, hogy a részvényárakba már beépült a recesszió kockázata. Úgy látja hogy azok a tényezők, amelyek 2022-ben lehúzták a tőzsdéket – köztük a kínai és európai gyengébb növekedés – jövőre megfordulnak, s ez komolyan támogathatná a kockázatosabb eszközök áremelkedését.

Garrett Melson, a Natixis Investment Managers portfólióstratégája pedig puha landolásra számít, amelyben az Egyesült Államok gazdasága mérsékelt ütemben növekszik, de nem zsugorodik. Ebben a helyzetben a magasabb kamatok ugyan visszafognák a fogyasztást, de nem drasztikus mértékben. Ő leginkább  az amerikai kisebb kapitalizációjú részvények várható teljesítményével kapcsolatban optimista.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!