Az eredmény a csoport teljes portfólióját megvizsgálva több szempontból is kiemelkedő, mivel a 2021. háromnegyedéves konszolidáció során az eredménykimutatásba az idén kiépített energetika szegmens társaságainál csak az akvizíció napját követő időszak - vagyis az Opus Tigáz Zrt. esetében csak 6 havi, az Opus Titász Zrt. esetében pedig csupán egy, a szeptemberi hónap - eredménye számít bele - írta a gyorsjelentésre hivatkozva az MTI.

Az Opus Global Nyrt mérlegfőösszegét 47 százalékkal 822,8 milliárd forintra növelte, míg saját tőkéje több mint 23 százalékos növekedést ért el a tavaly év végéhez képest, így a beszámolási időszak végén a saját tőke értéke 280,6 milliárd forint. A mérlegfőösszeg-növekedés nagyrészt az energetikai társaságok akvizíciójának eredménye.

A jelentés szerint a csoport 2021 első kilenc hónapjában a jelen gazdasági helyzetben, amelyet már nagy mértékben érintett a kritikus energiahelyzet és az alapanyagok ugrásszerű áremelkedése, 9,3 milliárd forint konszolidált üzemi eredményt (EBIT) produkált, míg a konszolidált EBITDA közel 26,5 milliárd forintot ért el. Előbbi 6 százalékkal kisebb, utóbbi 1 százalékkal több a tavalyi azonos időszakinál.

Az időszakban a turizmus szegmens továbbra is a pandémia okozta jelentős korlátozások mellett üzemelt, hiszen 2020. január-februárban, a koronavírus-járvány kitörése előtt még a Hunguest Hotels Zrt. összes szállodája üzemelt, valamint a veszélyhelyzeti korlátozások következtében elrendelt üzemszünet idén az első kilenc hónapban kétszer olyan hosszú volt a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. Az üzemszünet ideje alatt közel 250 ezer vendégéjszaka esett ki az idei időszakból - írta a társaság.

Az Opus Global összes működési bevétele 17 százalékkal 188,9 milliárd forintra nőtt. A háromnegyedévi összes működési bevételből az ipari termelés szegmens adja a legnagyobb részarányt, 53 százalékot, a mezőgazdaság és élelmiszeripar 30 százalékot, az energetika 10 százalékot, míg a turizmus szegmens az ismert pandémiás környezetben a veszélyhelyzeti korlátozások következtében elrendelt üzemszünet ellenére is 7 százalékos bevételi arányt tudott generálni. Az ipari szegmens bevétele a már ismert megkötött szerződésállomány alapján továbbra is a cégcsoport árbevételének stabil részesedését tudja biztosítani.

A csoport konszolidációs körébe 2021. szeptember 30-ával 39 társaság tartozik, a már működő energetika szegmenssel együtt, míg a bázisidőszakban, a tavalyi év ugyanezen napjával 36 társaság alkotta a csoportot, azonban ezen időszakban az energetikai divízió még nem volt aktív. A 2021. szeptember 30-ával az Opus-csoportban a foglalkoztatottak létszáma 4637 volt - írta az MTI.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!