Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve egyre több vezető tisztségviselője kezdi el támogatni azt a gondolatot, hogy csökkenteni kellene a jövőbeni kamatemelések ütemét. Eközben a befektetők kitörő örömmel fogadták a vártnál alacsonyabb októberi inflációs adatokat - írja összefoglalójában a Financial Times.

Legutóbb Patrick Harker, a Philadelphia FED elnöke volt az a döntéshozó, aki belengette a szigorítás lassítását. Ezzel csatlakozott bostoni, chicagói, és richmondi kollégáihoz. „A következő hónapokban, figyelembe véve azt a szigorítást, amelyet már eddig is végrehajtottunk, úgy gondolom, lassítani fogunk a kamatemelések ütemén, ahogy egyre inkább elérkezünk egy olyan szintre, amely már kifejezetten restriktívnek tekinthető. De világossá szeretném tenni, egy 50 bázispontos emelés még mindig elég jelentős” – mondta Parker.

Lorie Logan, a Dallas FED elnöke szintén helyeselne egy elmozdulást a 75 bázispontos ütemről, amellyel június óta minden egyes ülésen megemelik az irányadó kamatot. Azonban eközben hangsúlyozta a jegybank elkötelezettségét az infláció letörésének érdekében. A lassításra azért lehet szükség a dallasi FED-elnök szerint, hogy jobban meg lehessen figyelni a pénzügyi és gazdasági kondíciók változását. Ezt azonban szerinte semmiképpen sem szabad a lazább monetáris politika irányába történő elmozdulásként interpretálni.

Már kisebb emelést áraznak

A chicagói árutőzsde adatai szerint a határidős piaci jegyzések alapján a kereskedők a szerdai 50 százalék után immár 85 százalékos esélyt adnak arra, hogy a FED a következő hónapban az eddigieknél kisebb mértékben emel. A változást nem csak a FED részéről érkező nyilatkozatok, hanem a csütörtökön napvilágot látott, vártnál kedvezőbb októberi inflációs adatok is segítették. Mint ismert, a fogyasztói árindex az Egyesült Államokban októberben havi szinten csak 0,4 százalékkal emelkedett, amely megegyezik a szeptemberi értékkel, éves szinten pedig január óta nem látott alacsony szintet jelent.

A szakértők szerint nem érdemes egyetlen különálló inflációs adatból messzemenő következtetéseket levonni. Ez az adat azonban illik abba a képbe, amelyet a FED hangnemváltásával igyekszik sugározni, ez pedig nem más, minthogy eljött az ideje a kamatemelések ütemének csökkentésére. Az infláció kétségtelenül késve követi a monetáris politikát, úgyhogy ha ezen a ponton csökkenő adatot látunk, az azt feltételezi, a jövőben még nagyobb ütemű visszaeséssel lehet számolni - mondta Alan Detmeister, a UBS közgazdásza, korábbi FED tisztségviselő.

Ez akkor sem jelenti, hogy hirtelen megszűnt volna az inflációs nyomás a gazdaságban. Loretta Mester, a clevelandi FED elnöke arra figyelmeztetett, az infláció eddig tartósabbnak bizonyult a vártnál és a folyamatosan magas inflációnak komoly költségei vannak. Szerinte a nagyobb kockázat még mindig az, ha a FED túl kicsit szigorít.

Van még kockázat, de a piacok már örülnek

Az egyik ilyen kockázat a munkaerőpiac továbbra is tapasztalható feszessége. Ez a bérek emelkedését eredményezi, ami felnyomhatja az árakat például a szolgáltatási szektorban. Mindenesetre a befektetők újraárazták az amerikai kamatokra vonatkozó várakozásaikat, a határidős árak alapján korábban 5 százalékra fölé tették a jegybanki alapkamat csúcsát ebben az kamatemelési ciklusban, mostanra ez az érték 4,8 százalékra csökkent.

A részvénypiacok mindenesetre nagyon pozitívan fogadták a fejleményeket, az S&P 500-as index 5 százalékot meghaladó pluszban zárt csütörtökön. Nem csoda, hiszen az idén év elején elindult a medvepiac, amely során az amerikai vezető részvényindexek 20 százalékot meghaladó mértékben estek, legnagyobb katalizátorának a befektetők a Fed monetáris szigorítását tartják. Ha azonban belátható közelségbe kerül a szigorítási ciklus vége, az az általános meggyőződés szerint jót tehet a kockázatosabb eszközök, részvények, esetleg más devizák dollárral szembeni árfolyamának is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!