A politikusokat elmámorította a nyári vírusmegnyugvás, és azt hitték, hogy mivel tavasszal már legyőzték a vírust, elég lesz akkor reagálni majd, ha újból baj lesz. Sok helyen a legalapvetőbb védekezésre sem voltak képesek, ennek hatására az elmúlt hetekben fellángoltak az esetszámok (és ha igaz, hogy szezonális a vírus, akkor még annál is nagyobb bajban vagyunk, mint korábban gondoltuk).

Különösen igaz ez Kelet- és Közép-Európára, ahol a látszólagos siker miatt mind a lakosság, mind a politikusok azt hitték, hogy a probléma komolytalan és könnyen kezelhető, és nyáron teljesen elengedték a védekezést. Ennek a levét isszuk most, és fogjuk fizetni az árát várhatóan fél évig.

Ennek egyértelmű gazdasági következményei lesznek - írta blogján a közgazdász. Csakhogy ezt nehéz kezelni, hiszen ha megijed a lakosság, akkor leáll a gazdaság, még ha nincs is központilag elrendelt lezárás. Ha pedig visszaesik a fogyasztói bizalom és a költekezés, az hólabdaszerűen végigmegy számos szektoron - különösen a gyakran emberi kapcsolatokhoz kötött szolgáltató szektorban. A gazdasági problémák tehát valósak lehetnek a következő hónapokban (W-jellegű recesszió).

Kellően nagy baj lesz?

Ugyanakkor az attól való félelem, hogy nem lesz stimulus, valószínűleg megalapozatlan. Ha kellően nagy a baj, akkor - lévén nincs más eszköz - a kormányzatok a jegybankokkal karöltve újabb féktelen, pénznyomtatásból finanszírozott fiskális ámokfutást fognak rendezni. Az USA szinte bizonyos, hogy képes lesz erre, Európa a politikai széthúzás miatt viszont valószínűleg csak kisebb mértékben és megkésve. Emiatt a dollár jelenlegi korrekciója valószínűleg csak időleges.

A részvények sorsa nagy kérdés, a gazdasági mélyrepülés negatív, a (várható) pénzszórás inkább pozitív hatású, és miközben egyes szektorokban (különösen tech) érezhető volt augusztus végére az eufória, máshol nagyon óvatosak a szereplők, így számomra nem egyértelmű a helyzet - bár valószínűleg 2020 vége, 2021 eleje kínálni fog kedvező belépési pontokat - véli Zsiday Viktor.

Eközben Magyarországon egyértelműen a svéd útra kerültünk - nem az egy főre jutó GDP-ben, hanem abban, hogy a kormányzat a lakosságra tolja a vírusvédekezést. Ennek azonban - a svédekhez hasonlóan - az lehet az eredménye, hogy a lakosság csak akkor ijed meg igazán, ha már elég sok a halott, de akkor tartósan. Ez mind egészségügyileg, mind gazdaságilag elég sötét képet fest a következő hónapokra, ugyanis a lakossági bizalom hosszú hónapokra elillanhat, ha kellően naggyá válik a járvány, és utána is lassan állhat talpra - hangzik a szomorú prognózis.

A rossz gazdasági kilátások különösen problémásak az MNB árfolyampolitikája számára. Az elmúlt években a forint árfolyamíve hasonlítani kezdett a pár évvel ezelőtti török líráéra. Ezzel az a probléma, hogy ha kellően soká tart, akkor mindenki észreveszi, hogy az adott ország konstans árfolyam-leértékelő politikát folytat, és a lakosság egy idő után a saját "játékpénze" helyett elkezdi megtakarításait átmenteni "kemény" valutába. Csakhogy a dollarizáció/euroizáció miatt részlegesen elvesztheti a jegybank a kontrollt a monetáris politika felett, valamint a forint gyengülése önerősítő lehet.

Lassan el kell döntenie Magyarországnak, hogy stabil devizát akar-e, vagy hagyja, hogy a lakosság magától átálljon euróra, miután elveszti bizalmát a forintban

- véli Zsiday

Az MNB nincs könnyű helyzetben, hiszen számos célra lő egyszerre. Rossz hasonlattal: olyan ez, mint a cirkuszi tányérpörgetők, akik ahogy egyre több tányért pörgetnek, egyre nagyobb az esélye, hogy valamelyik leesik. Pláne ha közben van egy kisebb földrengés - most pedig van. Kétséges, hogy az MNB fundamentálisan hajlandó-e módosítani a rekordalacsony reálkamatokra és devizagyengítésre alapozott "high-pressure economy" gazdaságpolitikán. Isteni szerencse, hogy az EU költségvetéséből származó tonna pénz, és a NextGeneration csomag ismét olyan komoly hátszelet fog biztosítani Magyarországnak 2021 közepe/végétől, hogy talán ezzel - még irányváltás nélkül is - sikerülhet elkendőzni a folyamatokat. Addig azonban sok víz lefolyik még a Dunán - véli a közgazdász.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!