A TEBÉSZ szerint azonnal le kell állítani a Norbi Update Lowcarb Nyrt. nyilvános részvényértékesítési eljárását, mivel Schóbert Ferenc Norbert, igazgatósági elnök, a nyilvános értékesítésre meghirdetett részvények egyik eladója, a jegyzési időszak alatt a cég jövőbeni működét és annak kockázatait jelentősen befolyásoló, addig ismeretlen, lényeges információkat kezdett terjeszteni - olvasható a szövetség közleményében. Mint írják: ezen adatokról a felügyelet által jóváhagyott részvényértékesítési tájékoztatóban vagy semmilyen, vagy csak sokkal hiányosabb információk szerepelnek. Ezzel egyrészt megsértették az információterjesztésre vonatkozó tőkepiaci szabályokat, másrészt valótlanná vált a tájékoztató azon része, melyben Schóbert Ferenc Norbert, az igazgatótanács elnökeként arról nyilatkozik, hogy a tájékoztató "nem hallgat el olyan tényt, amely a részvényekbe való befektetés megalapozott megítéléséhez szükséges".

A TEBÉSZ szerint az első probléma a világhírű teniszjátékos szeptember eleji bizonytalan tartalmú szerepeltetése lett. A részvényértékesítési tájékoztató csak, mint reklámarcról szólt. A nyilvános budapesti bemutatáson már üzlettársról szóltak a sajtón keresztül küldött részvényvásárlói csábítások. Ez a kijelentés mára csendben, a reklámarc "az üzletmenettől függően esetlegesen majd később beszálló üzleti partner"-ré módosult. Továbbá ellentétes információk hangzottak el ennek költségvonzatáról is. A témakör tehát a tájékoztatóban mindenképpen pontosításra szorul - véli a szövetség.

A cégvezető részvényeladó következő aggályos cselekménye a cég jövőbeni működését alapvetően meghatározó védjegyekkel volt kapcsolatos új kinyilatkozásai voltak. A megjelentetett tájékoztatóban konkrét számok ismertetése nélkül még az szerepelt, hogy e védjegyek "használatát, hasznosítását Schóbert Ferenc Norbert védjegyjogosult a Társaság számára 2019. február 20-ig engedélyezte". A jegyzési időszak közepén azonban, egy zártkörű sajtóbeszélgetés után, a cégvezetőtől elhangzott nyilatkozatra hivatkozva, ettől teljesen eltérő információk jelentek meg - hívja fel a figyelmet a TEBÉSZ. Ezek szerint "a 13 védjegyet be fogjuk vinni térítésmentesen, vagy jelképes összegért az első alaptőke-emelésről döntő közgyűlésen a cégbe. ... Rendkívüli tájékoztatás erről nem lesz, de ezen a sajtótájékoztatón erre egyértelmű ígéret ez a kijelentés".

Ilyen - később esetleg jogilag számon kérhető - tervekről azonban semmilyen nyilatkozat sincs az MNB engedéllyel rendelkező tájékoztatóban - mutat rá a szövetség. Ezen kívül a tájékoztatóban és mellékleteiben kizárólag tavalyi időszakra vonatkozó üzleti adatok olvashatók, míg e zártkörű eseményen ettől jelentősen eltérő, friss 2014-es adatokról beszélt a részvényeladó a cég aktuális vagyonával, az alkalmazottak számával és a működéshez kapcsolódó egyéb információkkal kapcsolatban. Ezen új kijelentések fényében már kifejezetten hiányos, így törvénysértő a hivatalos tájékoztató - véli a szövetség.

Mindezen tények és események a TEBÉSZ szerint erősen megkérdőjelezik a Norbi Update Lowcarb Nyrt. részvényértékesítésének jogszerűségét, ezért a TEBÉSZ kéri az MNB-t, mint felügyeleti hatóságot a nyilvános részvényértékesítés azonnal felfüggesztésére. Kéri továbbá, hogy az MNB szólítsa fel a Norbi Update Lowcarb Nyrt-t tájékoztatójának megfelelő tartalmú kiegészítésére - áll a közleményben, amelyet a szövetség az MNB-nek, mint tőkepiaci felügyeleti hatóságnak is elküldtek emailben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!