Bejelentette visszavonulását Schobert Norbert azt követően, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztók megtévesztése miatt 40 millió forintra büntette vállalkozását, a Norbi Updatet. A fitneszguruból lett vállalkozó a GVH vizsgálatára reagálva egy már nem elérhető Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy a gyógyszerlobbi áll az ügy mögött: az Európai Unió a gyógyszergyárak érdekében folyamatosan szigorítja a jogszabályokat, ezért nem lehet semmiféle olyan terméknek élettani hatást tulajdonítani, ami nem gyógyszer.

Becsapták a vásárlókat, fizethet a Norbi Update

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata megállapította, hogy a Norbi Update termékek forgalmazója több szempontból is megtévesztette a fogyasztókat többek között a termékek hatásairól, összetételéről, illetve a diéták eredményességéről – közölte szombaton a versenyhivatal. A vállalkozás együttműködött a hatósággal és elismerte a jogsértést, 40 millió forintra mérsékelve ezzel a bírságot. A vizsgálat feltárta, hogy a Norbi Update életmódrendszert, illetve az Update termékek népszerűsítését célzó, a forgalmazó közösségi oldalán közzétett videók több szempontból is tisztességtelennek minősültek a fogyasztókkal szemben. Bővebben >>>

A vállalkozó az uniós szabályok szigorodásával magyarázta, hogy együttműködött a nemzeti versenyhatósággal és elismerte a jogsértést, lemondva a jogorvoslati lehetőségről.

Schobert Norbert egyúttal bejelentette visszavonulását is, elmondása szerint az eset nagyon megviselte. A Naphire.hu-nak adott interjújában ugyanakkor világossá tette, a Norbi Update marad, bár működése kérdéses.

„A cégem ezt nem tudja kiheverni, ezt a bírságot. Nagyon igazságtalan érzés. Anno 20 éve bevezettem az Update-et, ma mindenki ezt csinálja,ezt utánozza. Ami tök jó, csak engem nyírtak ki. De van egy pár terv a fejemben. Engem ne sajnáljon senki! A GVH jogszerűen járt el. Az Update név mögül kivonulok, nem fogok többet kommunikálni sem. A sportban látok még egy-két kihívást így 52 évesen. De a legfontosabb feladatom: a drága kis feleségemnek és a gyerekeimnek leszek a támasza.” – fogalmazott az interjúban.

Schobert Norbi már egy ideje tervezi a visszavonulást

Noha Schobert Norbert most a GVH bírságra hivatkozva jelentette be, hogy visszavonul, ezek a tervek nem újkeletűek. Főleg annak fényében, hogy 

az elmúlt években a Norbi Update-birodalom folyamatosan zsugorodott, a kereslet visszaesett, a vállalkozás pedig évek óta óriási veszteséggel működik. Schobert Norbi már áprilisban, vagyis a GVH bírságát megelőzően bejelentette, hogy kiszáll a Norbi Update operatív vezetéséből.

A vállalkozó még tavaly októberben arról is nyilatkozott, hogy minden esély megvan arra, hogy a Norbi Update Lowcarb Zrt.-t 2023-tól már nem tudja finanszírozni.

Lejtmenetben az Update-biznisz

A vállalkozásnak valóban nem alakultak jól az elmúlt évei: 2022 őszén a Norbi Update boltokat ellátó logisztikai társaság, a Havi Kft. a rendezetlen tartozások miatt megtagadta a szállítást, és hamarosan fel is mondta a szerződést.

Bedőlni látszik a Norbi Update-biznisz, de már úton a megmentő

Miután a NER-közeli személyek távoztak a Norbi Update Lowcarb Zrt. igazgatóságából, régi barátjára bízza Schobert Norbert a Norbi Update-bizniszt. Bővebben >>>

Ez az év újabb súlyos veszteségekkel indult: az egykor a nemzetközi terjeszkedést is megcélzó Norbi Update több mint száz üzletének jelentős részét januártól bezárta. Már csak 32 üzlet tart nyitva itthon és négy Szlovákiában. Ezt a vállalkozó a megugró rezsiköltségekkel próbálta magyarázni.

A pénzügyi nehézségeket jól mutatja, hogy a Norbi Update befolyásos kulcsemberei korábban már távoztak az igazgatóságból, március végén pedig végrehajtást is elrendeltek a cég ellen.

A nyilvánosan hozzáférhető üzleti beszámolók is alátámasztják, hogy a cég termékei iránti kereslet lejtőre került: utoljára 2019-ben tudott nyereséggel zárni a vállalkozás, ugyanakkor a legutolsó közzétett üzleti beszámoló szerint

2021-ben az adózás utáni eredmény már több mint 135 millió forint veszteség volt.

Pont jókor jött az újabb GVH vizsgálat?

A GVH vizsgálata tehát jó apropóval szolgálhatott, hogy Schobert Norbert kifarolhasson a mára súlyos veszteségekkel működő Update-bizniszből. Noha a sajtóban megjelent nyilatkozataiban azzal érvel, hogy az évtizedek óta egészségesebb életmódot nyújtó termékeiről a versenyhatóság határozata miatt egyre többen gondolják, átverésről volt szó, a valóságban ilyen megállapítást nem tett és nem is tehet a GVH.

A hatóság a Napi.hu megkeresésére kiemelte:

A GVH-nak nincs hatásköre vizsgálni a termékek összetevőit és nincs lehetősége megállapítani az élettani hatásait. Ezeket a feladatokat a hatályos jogszabályok más hatóság tevékenységi körébe utalják, ezért ezekre a hatóság határozata sem tér ki. A fogyasztóvédelmi ügytípusú versenyhatósági eljárások sosem a termékek élettani vagy egyéb hatásait, hanem a reklámcélú tájékoztatások valósságát és teljességét vizsgálják.

A konkrét ügyben lényeges, hogy a vállalkozás sem a GVH által feltárt tényállást, sem az érintett magatartások jogsértő voltát nem vitatta az eljárás során.

Nem először állapított meg a Norbi Update termékekkel összefüggő, a fogyasztókat megtévesztő gyakorlatokat a hatóság. Ezzel kapcsolatban a versenyhivatal kérdésünkre rámutatott: az eljárás során a Norbi Update nem minősült visszaesőnek, mert a legutóbbi elmarasztaláskor a forgalmazó és az eljárás alá vont tulajdonosi kör más volt.

A felróhatóság kiemelt foka ugyanakkor súlyosbító tényezőnek minősült mivel a cég vezető tisztségviselője korábban olyan vállalkozásban töltött be hasonló pozíciót, amelyet a hatóság a mostanival egyező magatartása miatt korábban elmarasztalt.