A kínai hatóságok kedden közel nyolc hónap óta először léptek fel erőteljesen a jüan masszív leértékelődésével szemben. Piaci források szerint a Kínai Népbank (PBOC) kedden a vártnál erősebb kereskedési sávot határozott meg a jüan számára. Az állami bankok jelentős mennyiségű dollárt adtak el. Ez erős jelzés arra, hogy a hatóságok egyre kevésbé nézik jó szemmel a kínai deviza lejtmenetét.

A jüan két hónap alatt mintegy 4 százalékot esett a dollárhoz képest, mivel a lanyhuló fogyasztói bizalom és az ingatlanpiac nehézségei megakasztották azt a lendületet, amelyet a a járvány utáni újranyitás jelentett a gazdaság számára. Kedden viszont az összehangolt akció nyomán 0,4 százalékot erősödött.

- Mostanra a jüan gyengülése elérte azt a pontot, ahol az negatív visszahatással lehet a bizalomra, ami további gyengülés okozhat. Most arról kell meggyőződni, hogy nem kerülünk-e egy ilyen lefelé tartó spirálba. Nem véletlen, hogy a kínai monetáris hatóságok egyre több olyan üzenetet küldenek, amely szerint nem tetszik nekik a kialakult helyzet

 – mondta Moh Siong Sim, a Bank of Singapore devizastratégája.

Eközben a gyenge makroadatok mellett egyre nagyobb a várakozás arra vonatkozóan,  hogy a kínai kormány különböző ösztönzőkkel rúgná be a gazdaság köhögő motorját. Li Csiang miniszterelnök a Világgazdasági Fórum Tiencsinben tartott csúcstalálkozóján elmondta, hogy Kína lépéseket fog tenni a kereslet fellendítése és a piacok élénkítése érdekében.

Jüan/dollár keresztárfolyam
Jüan/dollár keresztárfolyam
Kép: stooq.com, Napi.hu

 

Elemzők szerint a PBOC a jüan mozgását ugyan lassíthatja, de a gyengülést valószínűleg nem fogja teljesen megállítani – írja a Reuters. A JPMorgan elemzői szerint a központi banknak ismét közbe kell lépnie, hogy megakadályozza a mozgás felgyorsulását. Persze Kína nincs egyedül a problémával amit az jelent, hogy a szigorú amerikai monetáris politika az emelkedő amerikai kamatszinttel erősíti a dollárt. A japán pénzügyminisztérium is figyelmeztetéseket adott ki a héten a jen gyors és egyoldalú csökkenését látva.

„Ami igazán stabilizálhatná a kínai valutát, az az lenne, ha sikerülne stabilizálni a növekedési várakozásokat” – mondta Sim.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!