Semmi nem változott, egyszerűen megéri Amerikára fogadni - erősítette meg régóta érvényes alapját befektetési filozófiájának Warren Buffett, a milliárdos befektető  szombaton befektetési cége, a Berkshire Hathaway részvényeseinek írt éves levelében. Jelezte, ő semmit sem veszített az Egyesült Államok gazdaságába és cégébe vetett tartós bizalmából.

A 92 éves Buffett a arra buzdította a befektetőket, hogy a hosszú távú összképre összpontosítsanak a magasabb infláció és más tényezők helyett, amelyek 2022-ben visszafogták a részvények teljesítményét. Igaz, ez a Berkshire papírjain ez nem látszott meg.

Szerinte az amerikaiaknak nem kellene görcsösnek lenniük az önkritika és az önbizalomhiány miatt. Szerinte ország dinamizmusa jót tett Berkshire-nek a nebraskai Omaha államban eltöltött 58 évében, és ezt fogja tenni aztuán is, hogy átadja a gyeplőt.

-Számítunk az amerikai hátszélre, és bár időről időre lecsillapították, hajtóereje mindig visszatért. Még nem láttam olyan időszakot, amikor értelme lett volna hosszú távú fogadást kötni Amerika ellen. És nagyon kétlem, hogy e levél bármely olvasójának más élményben lesz része a jövőben – írta Buffett

Eddig megérte kitartani mellette

A Berkshire 7,9 milliárd dollár értékben vásárolt vissza sajátrészvényeket 2022-ben, ami azt jelzi, hogy Buffették alulértékeltnek tartják azokat. A guru eközben megvédte a sajátrészvény-vásárlások intézményét, amely az elmúlt időszakban elég sokszor lett politikai támadások célpontja.

A Berkshire tavaly rekordszintű, 30,8 milliárd dolláros üzemi nyereséget ért el. Az évet Buffett jó évnek nevezte a cég számára, mivel sok üzletága ellenállt a megemelkedett infláció, az emelkedő kamatlábak és az ellátási lánc zavarai okozta nyomásnak. Ugyanakkor pénzügyi eredménye 22,8 milliárd dollárnyi mínusz lett, a 2021-es 89,8 milliárd dolláros profit után.

Ennek fő oka, hogy többek között az Apple és a hatalmas befektetési portfóliójában lévő sok más részvény árfolyama jelentősen csökkent. Buffett ugyanakkor ennek kevés jelentőséget tulajdonított, mondván, a nettó eredményeket a tőzsde áringadozások és a számviteli szabályok befolyásolják.

A Berkshire több tucat működő vállalkozás tulajdonosa, köztük a Geico autóbiztosító, a BNSF Railroad vasúttársaság és olyan jól ismert márkák, mint a Dairy Queen, a Duracell és a Fruit of the Loom. A cég portfóliójában lévő cégek összesen több, mint 382 000 embert foglalkoztatnak.

Több megfigyelő szerint is Buffett óvatosnak, szinte bocsánatkérőnek tűnt, amikor a tőzsdei befektetéseiről nyilatkozott, még akkor is, ha vitathatatlanul ő a leghíresebb élő amerikai befektető. A Forbes magazin szerint 106 milliárd dolláros nettó vagyona az ötödik legnagyobb a világon – emlékeztet a Reuters összefoglalójában.

Aki 1965 és 2022 között kitartott Berkshire mellett, az 3 787 464 százalékos árfolyamnyereséget érhetett el azokon. Az S&P 500-as index osztalékokkal együtt 24 708 százalékot emelkedett ebben az időszakban. Buffett úgy látja, hogy a tőkeallokációval kapcsolatos döntései többsége csak épphogy jó volt, és a Berkshire kielégítő eredményei az idő múlásával mindössze körülbelül egy tucat igazán jó döntésnek köszönhetőek.

A hatékony piacok csak a tankönyvekben léteznek. Valójában a piacképes részvények és kötvények zavarba ejtően mozognak, és viselkedésük általában csak utólag érthető – mondta Buffett.

Demagógok támadják a sajátrészvény-vásárlásokat

Annak ellenére, hogy októberben 11,5 milliárd dollárt fizetett az Alleghany Corp biztosítótársaságért, a Berkshire 2022-t 128,6 milliárd dollárnyi készpénzzel zárta, mivel az év végén a tajvani félvezetőgyártó TSMC részvényeiből jelentős mennyiséget adott el.

A demokrata Buffett levelében közvetve bírálta Joe Biden elnököt, aki ebben a hónapban a vállalati részvények visszavásárlására kivetett, tavaly augusztusban bevezetett egyszázalékos adó megnégyszerezését sürgette. Szerinte akik azt állítják, hogy minden visszavásárlás ártalmas a részvényesekre vagy az országra, vagy különösen előnyös a vezérigazgatókra nézve, vagy gazdasági analfabéták, vagy demagógok.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!