Az amerikai aktív befektetési alapkezelők szövetsége, az NAAIM adatai alapján a szövetség tagjai gyakorlatilag teljesen kitáraztak részvényekből. A tagok körében az S&P 500-as index és cégeire vonatkozó nettó pozicionáltság olyan alacsony szintre süllyedt, hogy azt a felmérés készítői a tőkeáttételes short pozicionáltság körébe sorolják. Arra, hogy a szövetség összes tagja egyszerre vett volna fel ilyen pozíciót, utoljára 2008-ban akadt példa, jelzi, hogy a szereplők további hatalmas részvénypiaci áresésre készülődnek a közeljövőben.

A nettó long kitettség mindössze 4,18 százalékot tett ki a héten. A 20 százalék alatti értékeket, még medvepiacon is, a felmérés eddigi történetében általában átmenetileg vagy egy kisebb emelkedés, vagy pedig oldalazó korrekció követett a piacon. Az ellentét analízisben hívők szerint ennek magyarázata lehet, hogy a szereplők ilyen esetekben túlságosan is az egyik irányba pozicionálják magukat, átmenetileg elfogynak az eladók a piacon, s ez heves áremelkedést is eredményezhet, amelyet azonban kifejezetten a shortzárások generálnak, s egyáltalán nem tartós, mindössze néhány napig, esetleg hétig tart, mint ahogy erre 2007 őszének elején és 2008 őszén is volt már példa. Megjegyzendő, hogy a 2009-2011-es bikapiacon ilyen szélsőséges short kitettségre nem volt példa, ez tipikusan medvepiaci jellemző.

 


A Napi Gazdaság által követett hangulati felmérések közül eközben egyik sem mutat jelentős javulást a szereplők körében. A profi tőkepiaci hírlevélírók körében maradt a szélsőséges értékekhez közelítő pesszimista hangulat. A részvényvásárlást javasló tanácsadók aránya változatlanul 37,6 százalék, az eladást javaslóké 40,9 százalékra nőtt. Ezzel a felmérés bika/medve aránya gyakorlatilag változatlan maradt, 0,92, ami nagyon közel van egy olyan mélyponthoz, amelyet sokan kiváló vételi lehetőségként értelmesnek, azonban mélypontot biztosan csak 0,8-as érték körül szoktak kiáltani az ellentét analízis hívei.


A bikák és medvék különbsége 3,3 százalékpontra csökkent, a múlt héten 2,2 százalékkal volt több pesszimista, mint optimista. Az igazi hangulat mélypont mínusz 10-es érték körül szokott kialakulni, azonban ez már közel olyan szélsőséges hangulat, ami megágyazhatna egy medvepiaci rallynak is.

 


Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII felmérésében 25,3-ról 32,5-ra nőtt a következő hat hónapban részvénypiaci áremelkedést várók aránya, az áresésre tippelőké 48 százalékról 46,8 százalékra csökkent. Ezzel a felmérés, akárcsak az előző, eléggé a szélsőségeshez közelítő pesszimista hangulatot tükröz.

 


A Chicago Board Options Exchange-en a megvett eladási és vételi opciók egymáshoz viszonyított arányát tükröző put/call arány a nagy augusztus eleji ijedtség után lassú megnyugvást tükrös. A put/call arány 10 és 30 napos átlaga azonban egyelőre nem keveredett ki emelkedő trendjéből.

 



A VIX index, a piaci szereplők által az S&P 500-as indexben várt volatilitást mérő szám még mindig magas értékeken, 40 körül vert tanyát. Kiegyensúlyozott piacra és biztos nyugodt emelkedésre akkor lehetne legkorábban számítani, ha a mutató legalább a 30 pontos szinten kiépített támasz szintje alá tudna keveredni.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!