Az amerikai piacok gyenge teljesítménye és az euróválság újabb fejezete nyomán utoljára 2009 tavaszán látott szintekre ugrott az euró árfolyama a forinttal szemben, ma reggel 298 forint felett is járt az árfolyam, míg a svájci frank 246 forint közelében tetőzött. Ha nem sikerül 295 forint alá visszakapaszkodnia nap végére a kurzusnak, akkor további jelentős forintgyengülés is benne lehet a képben középtávon, jócskán 300 forint feletti árfolyamokkal.

Az euró árfolyama gyakorlatilag július eleje óta folyamatosan emelkedik a forinttal szemben. Ha valaki korábban nem ébredt, akkor a 200 napos és az 50 napos mozgóátlag kereszteződése figyelmeztethette arra, hogy nagyobb forintgyengülés van előkészületben.

A grafikont jelenleg az emelkedő csúcsok és emelkedő mélypontok sorozata jellemzi, trendfordulatra utaló jelek nincsenek, így nehéz megmondani, hogy a forintgyengülésnek hol lehet a vége. Az igazán aggasztó jel a charton az, hogy az árfolyam egy közel két év alatt kiépült dupla mélypont alakzatból látszik kitörni, ez akkor érvényesülne ha bekövetkezne a 295 forint feletti zárás.

Az alakzat célára középtávon a 2009. tavaszán, 315 forint felett beállított euró csúcs felett helyezkedik el, a 260 forint körüli mélypontból és a 295 forintos kitörési szintből elvileg a 330 forintos árfolyam adódna (addig még azért van egy két ellenállás a grafikonon, s persze a fejleményekhez nyilván az MNB-nek is lesz egy két szava).

A kedd reggeli új csúcsot már erősen túlvett állapotban közelítette meg az euró árfolyama, így ez alapján egy hamarosan egy heves korrekciós sem kizárt az árfolyamban. A forint gyengülő trendjének fordultában először akkor lehetne reménykedni, ha az euró kurzusának sikerülne a szeptembert végén látott, 285 forintos mélypont alá  zárnia.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!