Elképesztően alacsony szintre süllyedt a volatilitás az amerikai részvénypiacon. Az elmúlt 25 évben mindössze egyszer volt arra példa, hogy ez a mutató ilyen hosszú ideig ilyen alacsony szinten maradjon, ez pedig 2007 júliusában, közvetlenül a hitelválság kirobbanása előtti időszakban történt - írja a Jesse Felder, a Minyanville.com szakírója elemzésében. Amikor ez a nyugodt időszak akkor véget ért, a részvénypiaci volatilitás szinte folyamatosan emelkedett, s ez a folyamat egészen a pénzügyi válság legsötétebb időszakáig kitartott.

A nyár közeledtével a volatilitás csökkenése természetes dolog, s gyakran ismétlődő jelenség. Normális körülmények között az alacsony volatilitás kedvező a részvénypiaci áremelkedés szempontjából, s csak emiatt nem lenne tanácsos eladási pozíciókat nyitni. Azonban amikor ilyen extrém alacsony szintre süllyed és tartósan ott marad, akkor az azt jelzi, hogy a piaci szereplők különösen elégedettek a piac teljesítményével és általában valamilyen negatív meglepetés szükséges ahhoz, hogy az árfolyamok ismét hevesebben ingadozni kezdjenek. Ekkor úgy tűnik, mintha a nyugodt időszakban felhalmozódna a piacon az a volatilitás, s később robbanásszerűen kitör - írja a szakértő.

Ez történik, ha túl kicsi a volatilitás

A jelenség nagyjából a következőképpen zajlik le. A részvénypiac hosszú hónapokig menetel felfelé, úgy, hogy közben a befektetők csak enyhe visszaeséseket tapasztalnak. Ez a részvénytulajdonosokat hamis biztonságérzetbe ringatja, úgy tűnik, hogy a részvényárak csak felfelé tudnak menni, mindenféle komolyabb megrázkódtatás nélkül. A nyugodtam hónapok teljesítményét a befektetők kivetítik a jövőbe, feltételezve, hogy a piac továbbra is úgy fog működni, mint a kellemes időszak során. Túlzottan elkezdenek bízni a részvényekben, s túl nagy vételi pozíciókat építenek ki.

Ekkor megérkezik egy, a korábbinál néhány százalékkal nagyobb korrekció, a volatilitás megugrik. Nem válik szélsőségessé, csupán visszatér a "normális" szint, mégis, a korábbi nyugodt időszakhoz képest a változás hatalmasnak tűnhet. A túl sok vételi pozícióban ülő szereplők ekkor elkezdik csökkenteni kitettségüket, s az ő eladásaik tovább gerjesztik a lefelé tartó spirált.Valami hasonló történt 2007 nyarán.

Hitelre vett részvények és S&P 500
Kép: Forrás:Minyanville


Persze sok más tényező is szerepet játszott abban, hogy 2007-ben generációk óta nem látott pénzügyi pánik vette kezdetét a piacokon. S természetesen nem önmagában az alacsony volatilitás volt a kiváltó ok. Ugyanakkor szerepet játszhatott benne, mint ahogy a hitelre vásárolt részvények hatalmas mennyisége is. Ez utóbbi jelenleg ismét történelmi csúcson tartózkodik, s az elmúlt másfél évtized részvénypiaci buborékjainak csúcsán a jelenlegihez hasonlóan hatalmas volt a hitelre vásárolt részvények aránya a Wall Street-en - írja a szakértő.

Ereszt a lufi?

Eközben vannak arra utaló jelek, hogy a lufi kezd ereszteni, erre utalhat a korábban imádott részvények rossz szereplése, a biotechnológiai cégek papírjainak gyenge teljesítménye, vagy a Russel 2000 index lemaradása a nagyobb papírokat tartalmazó indexektől. A szakértő felhívja a figyelmet, hogy a Russel 2000 index nemrég, hosszú idő óta először 200 napos mozgóátlaga alatt zárt.

Eddig szinte minden olyan esetben, amikor a kisebb részvényeket tömörítő index hosszabb időszak után a 200 napos mozgóátlaga alá került, az S&P 500-as index is követte néhány héten belül (a 200 napos az S&P 500-as indexben jelenleg valamivel 1800 pont alatt található, míg az index értéke 1900 pont felett). Ez 5 százalékot elérő esést jelentene, de a csökkenés Feldet szerint akár kétszer ekkora is lehet. A szerző kiemeli, hogy a mostani bikapiac ráadásul már hosszabb ideje tart, mint akár az 1982-87-es akár a 2002-2007-es.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader

Ennél hosszabb ideig tartó felfelé menetet csak az 1929-ben, illetve a 2000-ben véget ért bikapiac tudott produkálni. A bikapiac vége és a medvepiac alatt itt egy az S&P 500-as index záróáraiban 20 százalékos mértéket meghaladó csökkenést hozó korrekciós időszakot kell érteni (ebből a szempontból pontatlan a szakértő, az amerikai államadósság leminősítését követő időszakban,m az európai adósságválság csúcsán 2011 őszén az S&P 500-as index esése elérte a 20 százalékos mértéket - a szerk.) Szerinte a mostanihoz hasonló hosszú felfelé menetek egy akár 10 százalékos mértéket elérő korrekció nélkül a bikapiacok végső fázisait szokta jellemezni.

Figyelmeztető jelek

Figyelmeztető jelzések lehetnek a piac belsejében lezajló folyamatok is a gyengeségre utalhat a nagy indexek jó teljesítményével szemben a pénzügyi szektor és a kisebb részvények alulteljesítése is. A fordulat jelei mutatkoznak a bóvlikötvények piacán is, ott mintha megindult volna egy áresés, mintha a kötvénybefektetők tudnának valamit, amit a részvénybefektetők nem.

A lejtmenet elindítója ilyenkor bármi lehet. A kiskereskedelmi cégek gyenge szereplése, ami a gazdaság elerőtlenedésére utalhat, a kínai ingatlanlufi leeresztődése, a vállalati profitmarzsok zsugorodása, vagy egyszerűen csak a felfelé tartó trend kifulladása, bármi.

A lényeg, hogy az alacsony volatilitás arra utaló jel, a szereplők sokkal inkább a múltbeli nyugalmas időszakból indulnak ki döntéseik meghozatalakor, s nem pedig a jövőben várható kockázatokkal foglalkoznak. Még akkor is az elmúlt öt év emelkedésének folytatódásában bíznak, amikor arra már matematikailag kevés esély van. S ez pontosan fedi a buborékok definícióját, legalábbis a Fed egyik tanulmánya szerint. Így könnyen lehet, hogy a mostani nyugalom csak a vihar előtti csendet jelenti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!