A bajba került kínai ingatlancsoport, az Evergrande cége szerda hajnalban bejelentette, sikerült megegyeznie kötvénytulajdonosaival a héten esedékes kamatfizetési kötelezettségéről. Ezzel jelentősen sikerült enyhítenie a közelgő csődjével kapcsolatos befektetői félelmeket, amelyek szerint a csoport bedőlése nyomán durván megremeghetnek a nemzetközi tőkepiacok - írj a Reuters.

Eközben a kínai központi bank 90 milliárd jüannyi, mintegy 14 milliárd dollárnak megfelelő extra likviditást pumpált az ország bankrendszerébe. Erre szükség is lehetett, hiszen a kínai piacok ma reggel nyitottak ki egy négynapos ünnep után, a hét első két napján az Evergrande miatt a nemzetközi tőzsdéken végigfutó eladási hullámot így csak most tudták volna lereagálni. A vélhetően emiatt mostanra időzített bejelentésnek hála a kínai piac viszonylag mérsékelt reakcióval megúszta eddig az ügyet, a nyitás utáni eséséből hamar talpra állt.

Az Evergrande leányvállalata, a Hengda Real Estate Group bejelentése szerint eleget tud tenni a 2025-ben lejáró kötvényei után csütörtökön esedékes kamatfizetési kötelezettségének. Ugyanakkor a közlemény alapján nem lehet eldönteni, hogy a hitelezőkkel folytatott tárgyalások során sikerült-e valamivel egészségesebbé tenni az Evergrande finanszírozási helyzetét, s ez érinti-e a cég többi hitelezőjének helyzetét. A cégnek mindenesetre 232 millió jüant kellett volna, csütörtökön fizetnie, ez 36 millió dollárt jelent, ami elenyészően kicsi része a csoport teljes adósságállományának.

Ráadásul a bejelentés csak a jüanban denominált kötvényekre vonatkozott, arról nem szólt, hogy mi lesz a dollárkötvényei után szintén csütörtökön fizetendő 38,5 milliárd dollárral, illetve a jövő csütörtökön esedékes 47,5 millió dolláros kamatfizetéssel.

Nyugati bankok is érintettek az ügyben

Egyelőre még mindig csak ott tartunk, hogy ez a fizetés mit jelent a többi kötvény számára. Azonban azt gondolom, ezzel a bejelentéssel stabilizálni akarták a piacot, s a többi közelgő kamatfizetés is meglesz, túl nagy figyelem irányul ugyanis jelenleg a cégre - mondta a hírügynökségnek egy az ügyhöz közelálló forrás, aki neve elhallgatását kérte mondván, nem jogosult nyilatkozni a sajtónak.

Mint ismert a hatalmas, 300 milliárd dolláros adóssághegyet felépítő kínai Evergrande meggyengült pénzügyi helyzete hetek óta aggasztja a befektetőket. A tőkepiaci elemzők hetek óta azt latolgatják, vajon í kínai állam közbelép-e a cég megmentése érdekében, hitelei bedőlése ugyanis rendszerszintű kockázatot jelenthetne nem csak a kínai, de a globális gazdaságra is. Bár a cég nagyrészt belföldi befektetőknek tartozik, jelentős mennyiségben bocsátott ki más devizában, főleg dollárban denominált kötvényeket is.

Ez utóbbiak fő vásárlói a többek között a Blackrock által kezelt portfóliók és más befektetési bankok, így a UBS és a HSBC voltak - írja a Reuters a Morningstar és egyes pénzügyi blogok elemzéseire hivatkozva. Így nem lenne meglepő, ha a ma este esedékes Fed ülést követő sajtótájékoztatón Jerome Powell elnök is kapna a kínai ingatlancégre vonatkozó kérdéseket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!