Az EKB egymás után kilencedik alkalommal emelte az irányadó eurókamatlábakat, nyitva hagyva a lehetőséget a további szigorítás előtt. A vártnál kedvezőbb amerikai makrogazdasági adatok tükrében viszont a befektetők úgy vélik, hogy a Fed szigorítási ciklusa átmeneti szünetet tarthat, vagy akár véget is érhet.

Kedvező hírek

A nemzetközi értékpapírpiacok kedvező makrogazdasági híreket kaptak csütörtökön: az Egyesült Államok bruttó hazai terméke jóval a várakozások felett alakult, évesítve 2,4 százalékkal nőtt a második negyedévben, szemben az első negyedévi 2,0 százalékkal. A tartós fogyasztási cikkek megrendelései a várakozásokat meghaladó mértékben növekedtek, valamint mind az első alkalommal benyújtott, mind a tartós munkanélküli kérelmek többhavi mélypontra estek.

Az összeurópai FTSEurofirst 300 index 1,42 százalékkal, a STOXX 600 index 1,43 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index 2,34 százalékkal végzett magasabban.

Londonban 0,22 százalékos nyereséggel zárt az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,71 százalékkal emelkedett, a CAC-40 index 2,05 százalékos erősödést ért el. Milánóban 2,08 százalékos, Madridban 0,95 százalékos indexemelkedéssel ért véget a tőzsdei kereskedés.

Az olajár emelkedett és három havi csúcsnál jár. Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára 1,39 százalékkal állt magasabban 84,07 dolláron hordónként, a WTI ára pedig 1,70 százalékkal emelkedett 80,11 dollárra.

Az arany ára csökkent csütörtökön, 1,38 százalékkal unciánként 1944,86 dollárra esett vissza.

A dollárindex 0,86 százalékkal 101,75 pontra ment fel.

Az euró gyengült, jegyzése 0,83 százalékkal 1,0990 dollárra csökkent.

 

A behemótok száguldása őrületbe kergeti a tőzsdei befektetőket

A jelek szerint az amerikai tőzsdéken eldőlt az irány, ez pedig felfelé. Az elemzők azonban ismét egyre jobban aggódnak amiatt, hogy gyakorlatilag csak a legnagyobb cégek részvényei képesek drágulni, a piac szélesebb rétegei lemaradnak. Ez sokszor vezetett már nagyobb galibához. Bővebben --->

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!