Az IMF COFER adatbázisának adatai azt mutatják, hogy az amerikai dollárban denominált eszközök részesedése a jegybanki tartalékokban az euró 1999-es elindulása óta 12 százalékponttal, 71-ről 59 százalékra esett, igaz, jelentős ingadozásokkal ebben az időszakban. Eközben az euró részaránya 20 százalék körül mozgott, míg más devizanemek, köztük az ausztrál dollár, kanadai dollár és a renminbi, 9 százalékra emelkedett 2020 negyedik negyedévében - olvasható az IMFBlogon megjelent bejegyzésben.

A Valutaalap elemzői megjegyzik, hogy az árfolyamingadozások jelentős hatással lehetnek a jegybankok devizatartalékainak összetételére. Emellett a különböző országok devizakötvényeinek relatív értékváltozása is jelentős hatással lehet a devizatartalékok összetételére, bár ez a hatás általában kisebb, mivel a főbb devizákban denominált kötvények hozamai általában együtt mozognak. Azokban az időszakokban, amikor a dollár gyegül a főbb devizákkal szemben, a globális devizatartalékok amerikai dollár részesedése általában csökken, miután a dollár értéke más devizatartalékokhoz képest nő. Viszont a dollár árfolyamát több tényező is befolyásolhatja, többek között az amerikai gazdaság és más gazdaságok növekedési pályái közötti eltérés, a monetáris és fiskális politikák közötti különbségek, illetve más jegybankok devizaeladásai, -vásárlásai.

Az elmúlt 20 évben a dollár értéke más főbb devizákhoz képest nagyjából változatlan volt. Időközben azonban jelentős ingadozások voltak, ami magyarázatot adhat az amerikai dollár globális devizatartalékokban 1999 óta bekövetkezett rövidtávú (negyedéves) változásának mintegy 80 százalékára. A rövditávú ingadozások maradék 20 százalékára a magyarázat a jegybankok aktív deviza adás-vétele lehet a saját fizetőeszközük védelmére.

Ha azonban az elmúlt év változásában figyelembe vesszük az árfolyamváltozások hatását is az látszik, hogy az amerikai dollár részesedése a tartalékokban nagyjából stabil maradt. Mindez azonban mégsem jelenti azt, hogy nem lenne változás: hosszabb távon az a tény, hogy az amerikai dollár értéke nagyjából változatlan, miközben a globális devizatartalékokban a dollár részesedése csökkent azt jelenti, hogy a jegybankoknál mégiscsak van egy fokozatos elmozdulás az amerikai dollártól - mutatnak rá az IMF elemzői.

Egyesek emiatt a dollár további térvesztésére számítanak a globális devizatartalékokban, miután a fejlődő és feltörekvő országok jegybankjai is tovább diverzifikálják a devizatartalékaikat. Az IMF szakértői kiemelik, hogy Oroszország például ezt a szándékát már deklarálta is.

Az elemzők mindezek fényében mégis úgy vélik: a nemzetközi monetáris rendszerekben az elmúlt hat évtized alatt bekövetkezett jelentős strukturális változás ellenére a dollár továbbra is domináns szerepet tölt be a nemzetközi devizatartalékokban, a dollár státuszában bármilyen változás valószínűleg csak hosszú távon következik be.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!