A páneurópai Stoxx Europe 600 index 0,46 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,58 százalékkal kezdett magasabban.

A londoni FTSE-100 index 0,51 százalékkal, a frankfurti DAX 0,47 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,55 százalékkal erősödött kezdéskor. Milánóban 0,29 százalékos, Madridban 0,45 százalékos indexemelkedéssel indult a pénteki tőzsdenap.

A WTI nyersolaj ára az európai piacok nyitásakor 1,34 százalékkal állt magasabban hordónként 93,76 dolláron, a Brent ára 0,96 százalékkal emelkedett hordónként 100,29 dollárra.

Az olajár várhatóan nyereséggel fejezi be a hetet. A gazdasági recesszió miatt kialakuló csökkenő keresletet és a világpiacra kerülő iráni exportot ugyanis több mint ellentételezni tudta az OPEC+ termeléscsökkentési tervének bejelentése.

Az arany spot ára 0,17 százalékkal unciánként 1755,51 dollárra csökkent. Az arany árának mérsékelt csökkenését óvatos piaci kivárásnak tulajdonítják a szakértők az amerikai jegybankelnök, Jerome Powell Jackson Hole-i szimpóziumon esedékes pénteki beszéde előtt.

Az euró ismét dollárparitás alá gyengült, 2002 vége óta a legalacsonyabb árfolyamra került az egyre mélyülő energiaválság miatt fokozódó recessziós aggodalmakkal párhuzamosan. Az eurót 0,25 százalékkal jegyzik gyengébben 0,9946 dolláron - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!