A Budapesti Értéktőzsde részvénypiacának heti forgalma 26,33 milliárd forint volt, szemben az előző heti 41,94 milliárd forinttal, a vezető részvények erősödtek. Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött összefoglalójában kiemelte: a BUX áttörte 41 ezer pontos szintet, a hazai tőzsde az elmúlt öt kereskedési napot ezzel több mint 1,5 százalékos emelkedéssel zárta.

A héten tartotta kamatdöntő ülését a jegybank, nem változott a hazai alapkamat. A várakozásoknak megfelelően 13 százalékon tartotta az MNB az alapkamatot keddi ülésén. A kiadott közleményben a jegybank megerősítette a korábbi üzeneteit, miszerint az alapkamat jelenlegi szintjét tartósan fenntartják mindaddig, amíg az inflációs folyamatokban nem lesz tartós változás. A rendkívüli intézkedések csak addig maradnak fenn, amíg a piaci stabilitás fenntartása és a kockázati megítélés alakulása indokolja. Virág Barnabás az ülést követő háttérbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy ezeket az eszközöket fokozatosan fogják kivezetni.

Az Equilor összefoglalójában kitértek arra, hogy tovább estek GKI konjunktúra-indexei. A hétfőn közzétett októberi számok szerint az üzleti bizalmi index -1,1 pontról -10,1 pontra zuhant, főként a kereskedelmi szektorban tevékenykedő vállalatok körében erőteljes a pesszimizmus. Az összes megkérdezett vállalat 70 százaléka további áremelésekre készül, valószínűleg komolyabb átárazás lesz január 1-től. A gazdasági hangulatindex -14,5 pontról -21,9 pontra esett, míg a fogyasztói bizalmi index -52,6 pontról -55,4 pontra. Utóbbi indexbe már a korábbi hónapokban megjelentek a negatív kilátások.

A vezető részvényekkel kapcsolatban közölték: a héten célárcsökkentés érkezett az OTP-re. A Raiffeisen Bank International elemzője 13 500 forintról 10 700 forintra csökkentette az OTP Bankra vonatkozó 12 havi célárfolyamát, viszont továbbra is vételre javasolja a részvényt.

  • A héten a legnagyobb mértékben, 5,13 százalékkal a Magyar Telekom erősödött, 292 millió forintos forgalom mellett, a papír 297 forinton fejezte be a kereskedést pénteken.
  • Az OTP árfolyama 1,01 százalékkal emelkedett, forgalma 13,6 milliárd forint volt, pénteken 9030 forinton zárt a részvény.
  • A Richter árfolyama 1,87 százalékkal emelkedett 6,45 milliárd forintos forgalomban, a részvény pénteken 8180 forinton zárt.
  • A Mol árfolyama 1,55 százalékkal nőtt, 2484 forinton zárta a hetet, forgalma 4,6 milliárd forint volt.
  • A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3571,49 ponton zárt a héten, ami 43,87 ponttal, 1,24 százalékkal magasabb az előző hetinél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!