Nem javult a befektetők hangulata októberhez képest igazán a Bank of America friss alapkezelői felmérésének eredménye szerint. A profi portfóliómenedzserek többsége úgy látja, a következő időszakban  a stagfláció lesz a jellemző a globális gazdaságban, ez magas inflációs környezetet jelent, amely alacsony gazdasági növekedéssel párosul.

A felmérésben résztvevő 309, összesen 854 milliárd dollár befektetéséért felelős szakember továbbra is rettenetesen kockázatkerülő magatartást tanúsít. A portfóliók átlagos készpénzállománya 6,2 százalék, ez minimális csökkenés az októberi 6,3 százalékos értékhez képest. Ez a felmérés több mint 20 éves történetében olyan szélsőségesen magas aránynak számít, amely az ellentét analízis alapján gondolkodók számára egyértelmű vételi jelzést jelent.

A logika az hogy ha magas a kezelt portfóliókban a készpénzarány, az megfelelő vásárlóerőt biztosít a hangulat jobbra fordulásakor a kockázatosabb eszközök árának felfelé hajtásához. A nagyon alacsony készpénzállományt ezzel szemben kedvezőtlen jelként szokták értékelni.

Nagyon pesszimista a jövőkép

A készpénz arányához hasonló képet mutatnak a legtöbb, befektetési döntések tekintetében fontos várakozások is. Eszerint a hangulat nagyon minimális mértékben javult októberhez képest, azonban még mindig rettenetesen szélsőségesen pesszimistának tekinthető. A megkérdezettek nettó 73 százaléka gondolja úgy hogy a globális gazdaság gyengülni fog a következő 12 hónap során. Nettó 77 százalék várja a vállalati profitok visszaesését az előttünk álló egy évben, októberben egyébként még nettó 83 százalékuk  volt ezen a véleményen.

Hasonlóan magas arányban vannak a recesszióra számítók is. Nettó 77 százalék gondolja ennek kialakulását biztosnak, ez olyan magas arány, ami utoljára a Covid járvány idején volt mérhető 2020 áprilisában. Ez alapján nem is meglepő hogy az alapkezelők többsége, 55 százalékuk szerint a vállalatok vezetői akkor teszik jól, ha javítanak mérlegük ellenálló képességén, azaz csökkentenék a cégek eladósodottságát.

Gyorsan romlott el minden

Míg tavaly az volt a jellemző, hogy a felmérésben résztvevők többsége átlagosnál magasabb inflációt és erős globális gazdaságot jelzett előre, ez a kép az év eleje óta drasztikusan megváltozott. Mivel a felmérés havonta készül és időben a FED kamatemelési ciklusának kezdete,  illetve Oroszország Ukrajna elleni támadása közel esik egymáshoz, nehéz megmondani, hogy mi játszott ebben nagyobb szerepet, valószínűleg mindkét tényező súlya nagy. Tény az, hogy mostanra már a befektetési szakemberek többsége, 92 százaléka stagfláció kialakulására számít.

A piacokat fenyegető legnagyobb általános kockázatnak az infláció makacsul magas szinten ragadását tartják.

Nettó 32 százalék nevezte ezt meg leginkább fenyegető kockázatnak, míg a geopolitikai helyzet romlását, amely akár az orosz ukrán háború eszkalációja, akár egy tajvani konfliktus is lehet, 18 százalék tartotta komoly rizikónak. Ugyanennyien tartanak attól, hogy a jegybankok továbbra is túlságosan szigorúak maradnak, illetve egy mély globális recesszió esetleges kialakulásától.

A legtöbben egyébként arra tippelnek, hogy az amerikai fogyasztói árindex a következő 12 hónap során 45 százalék közötti sávban lesz. Úgy látják legtöbben, a megkérdezettek mintegy fele, a fenti szigorítási ciklusnak a végét az jelenthetné, ha az amerikai infláció 4 százalék alá csökkenne.

Mindenki dollárt vesz és részvényt ad el

A leginkább zsúfolt befektetési pozíciónak jelenleg az amerikai dollár vételét tartják a piaci szereplők, ugyanakkor rekord arányban (72 százalék) látja az amerikai fizetőeszközt túl értékeltnek.

A portfólióban tartott eszközök közül a historikus átlaghoz képest a leginkább felülsúlyozott jelenleg a készpénz, az egészségügyi szektor és a tartós fogyasztási cikkeket gyártó szektorok. A legnagyobb mértékben alulsúlyozott eszközök a részvények általában, ezen belül is a technológiai, illetve az eurózóna vállalatai által kibocsátott részvények.  Az ellentét analízisben hívők szerint ebben a helyzetben tehát részvényeket, ezen belül is nem amerikaiakat lehet érdemes vásárolni és a dollárt eladni,

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!