A Standard & Poor's még december elején 15 eurózónatagnak jelezte, hogy készen áll a leminősítésükre, péntek délután pedig elterjedt a hír, hogy erre aznap kerül sor. Innentől kezdve ez uralta a tőzsdéket és 14 órától az érintett párizsi és frankfurti tőzsdék indexei esni kezdtek. A francia piacon már hetek óta levegőben lóg, hogy hamarosan sor kerül a lépésre és egy ottan hírportál név nélkül nyilatkozó kormányzati forrásra hivatkozva adta tudtul, hogy erre most kerülhet sor. Mindez 2,8 százalékos visszaesést hozott a CAC-40-nek két órán belül.

A későbbi híreknél már Ausztria neve is szóba került, míg Németország és Hollandia leminősítésének valószínűsége oldódott. De addig is a német DAX-nál a francia indexhez mérhető esést mértek. Az angolok ugyan sokadjára erősítik meg magukat, hogy milyen jól tették, hogy kimaradtak az eurózónából, ettől még őket is érintette a hír, mint ahogy a 16 órától elinduló piaci korrekció is. Így végül a napot nem is zárták olyan tragikusan az európai tőzsdék. A londoni mindössze 0,26 százalékkal maradt el a reggeli 5709 ponttól, a CAC-40 3196 ponton zárta a napot, amely 0,11 százalékos esést jelentett, míg a német tőzsdeindex 0,58 százalékkal végzett rosszabbul. A hét szintén elég hektikusan alakult, az FTSE-100 ugyan végül mérsékelten csökkent az öt nap alatt, két társa a pénteki visszafogott hangulat mellett is emelkedéssel zárt.

A legnagyobb vesztese a pénteki napnak az olaj- és gáztermelőknek különböző szolgáltatásokat nyújtó Technip volt a maga 2,41 százalék mínuszával, ugyanakkor a bankok kifejezetten jól teljesítettek. A BNP Paribas 2,52, míg a Societe Generale 0,28 százalékkal növekedtek. A németeknél szintén a hitelintézetek húzták fel az indexet: a Commerzbanknál ez 1,23, a Deutsche Banknál 0,21 százalékot jelentett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!