Jelentősen emelkedett a nyár közepe azon társaságok részvényeinek árfolyama, amelyek jelentős kitettséggel rendelkeznek az eurózóna perifériás országai, Spanyolország, Portugália és Olaszország felé. Az ilyen cégek részvényeit tömörítő, a Goldman Sachs által számolt index 22 százalékkal került feljebb, mióta Mario Draghi ECB elnök nyáron nyilatkozatban erősítette meg, a jegybank kész bármit megtenni az euró megmentése érdekében. Az emelkedés ellenére ez a szektor egyelőre nem tudta kiheverni azokat a veszteségeket, amelyeket az adósságválság kibontakozása óta szenvedett el, 2010 novemberétől 2012 júliusáig 44 százalékkal csökkent az index értéke.

Az emelkedés ellenére indokolt lehet az óvatosság ezen cégek részvényeivel kapcsolatban - mondta a Bloombergnek Sharon Bell, a Goldman Sachs részvénystratégája. Szerinte az árfolyamok emelkedése a politikai döntéshozók által meghozott intézkedéseknek és a laza monetáris politikának köszönhetőek. A perifériás országok gazdaságai azonban változatlanul gyengén teljesítenek, s ezért az itt jelentős kitettséggel rendelkező cégek teljesítménye is gyenge marad - tette hozzá.

Egyelőre bármilyen növekedésre utaló jelet is látunk ezekben az országokban, az csak technikai jelleű lehet, s nem pedig strukturális változásokból következő tartós fellendülés - mondta Matthiei Giuliani, az 5,1 milliárd eurónyi vagyont kezelő francia Banque Palatine szakértője. Ezek az országok versenyképesség szempontjából még mindig nagyon le vannak maradva.

A Goldman Sachs stratégiái 2010-ben javasolták ügyfeleiknek, hogy shortolják ezen országok részvénypiacait, valamint az ott kitettséggel rendelkező cégek részvényeit. A short pozíciók zárását idén júliusban tanácsolták Draghi bejelentését követően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!