Az Európai Unió Tanácsa kedden fogadta el azt a rendeletet, mely egységesen, minden tagállamban felfüggeszti a Russia Today (RT) és a Sputnik tévécsatornák adásait. Ezeket a médiumokat rendszeres bírálat éri amiatt, hogy a Kreml narratíváját közvetítik a külvilág felé, valamint dezinformációs hadviselést folytatnak. 

Ezután a technológiai vállalatokat – köztük a Facebook és az Instagram tulajdonosát (Meta Platforms), a Twittert és a YouTube anyavállalatát – arra kérték a kormányok, hogy helyezzék tiltólistára a Kreml által ellenőrzött csatornákat a közösségi felületeken, visszaszorítva az orosz propagandát. Erre válaszul az orosz állami RT hírcsatorna csütörtökön közölte, hogy megkezdi sugárzását a Rumble videómegosztón, melyen éjjel-nappal lehet követni az adásokat a tilalom ellenére  - írja a Reuters.

Trump évek óta támogatja

A Rumble egy 2013-ban létrejött kanadai videós platform, amely leginkább az amerikai konzervatív és jobboldali felhasználók körében népszerű. Viszonylag apró szereplő az ismert versenytársakhoz képest, ezért nem valószínű, hogy a csatornák nézettségén javítani fog. Decemberben Donald Trump médiavállalkozása – Trump Media and Technology Group – arról adott hírt, hogy a Rumble videómegosztóval együttműködve fejlesztik a Truth Social applikációt, vagyis a volt amerikai elnök nemrégiben elindult közösségi oldalát. 

Ez a platform is a szólásszabadság bajnokaként pozícionálja magát – hasonlóan a Gettr és a Parler közösségi oldalakhoz –, olyan felhasználókra támaszkodva, akiket nézeteik miatt „elnyomnak” más platformokon. Korábbi kutatások szerint a Rumble videómegosztóra sok szélsőséges, összeesküvés-elmélet hívő és vírustagadó tartalmokészítő vándorolt át, miután a Facebook és a Youtube letiltotta a profiljaikat. Ezek az alternatív platformok viszont kevés embert érnek el, eddig még egyik sem tudta megközelíteni a mainstream oldalak népszerűségét.