A teszt segítségével amellett, hogy a kór korán felismerhető, még az is megállapítható, hogy eredményes volna-e, ha a pácienst kezelnék.

PCR teszt lényege az, hogy akik a betegségben szenvednek, azoknak jobban károsodik a mitokondriális DNS-e, mint akik egészségesek.

A mitokondriumok a sejtek energiatermelésében játszanak kulcsszerepet. Korábbi tanulmányok szerint ezek működési zavara összefüggésbe hozható a betegséggel. A kutatók kísérleti vértesztje képes volt kimutatni a megnövekedett mitokondriális DNS-károsodást azoknál az embereknél, akiknél a Parkinson-kórral összefüggésbe hozható genetikai mutáció van jelen – írja az Euronews.

Azt is megvizsgálták, hogy a teszt képes-e meghatározni az ezt a mutációt célzó egyes terápiák hatását és arra jutottak, hogy a mutációgátlóval kezelt sejtek alacsonyabb mitokondriális DNS-károsodást mutattak ki.

A kutatók reményei szerint a vizsgálat nem csak a betegség diagnosztizálására, hanem olyan gyógyszerek azonosítására is alkalmas, amelyek megállítják vagy visszafordítják a mutáció folyamatát.

A Parkinson-kór egy progresszív agyi betegség, amely remegést, akaratlan mozgást, merev izmokat és lassú mozgásokat okoz. Idővel fokozatosan roncsolja a kognitív képességet és mentális zavarokat is okozhat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint világszerte több mint 8,5 millió ember él Parkinson-kórral.

Fájdalomcsillapító tabletta azonnali begyűjtésére adott utasítást Müller Cecília

A gyógyszerhatóság felfüggesztette a vényköteles gyógyszer forgalmazását és az egészségügyi szolgáltatóktól is visszagyűjti a pirulákat. Az indoklás szerint a készítménynél minőségi hibát észleltek.
Bővebben--->