Az egészségügyben naponta több tízezer különösen érzékeny adat keletkezik. Ezzel párhuzamosan évről évre emelkedik az egészségügyi ellátók adatvagyonát érő támadások száma, egyre gyakoribbak a zsarolóvírusok, az adatlopások vagy éppen az ellátás folytonosságának akadályozása.

A betegek érdekében a kiberbiztonság, a személyes adatok védelme kiemelten fontos, ezért kötött stratégiai megállapodást a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NMSZ NKI) igazgatója, Szabó Lajos és a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója, Szócska Miklós.

Veszélyben vannak az egészségügyi adataink

Az egészségügyben egy adatvezérelt evolúció zajlik, többek között egy mesterséges intelligencia munkacsoport is alakult már a Belügyminisztériumban, hangzott el az IME egészségügyi konferenciáján. Szóba került az is, hogy a hekkerek ráálltak az egészségügyi adatlopásra, tízszer drágábban adják el azokat, mint a bankkártya-adatokat. Bővebben>>>

Az egészségügy a kibervédelem kiemelt ügyfele 

Az együttműködés elsődleges célja, hogy a pénzügyi szektorban már kiválóan működő KiberPajzs az egészségügyben is létrejöjjön. Hangsúlyozták, hogy az egészségügyi adatok védelme érdekében elengedhetetlen a közös fellépés, az intézmények, az egészségügyben dolgozók és a lakosság tájékoztatása, edukációja, az adattudatosság erősítése.

Szabó Lajos kiemelte, az egészségügy kiemelt ügyfele a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy

a fokozott digitalizáció ezen a területen is növeli a szereplők kibertámadásoknak való kitettségét,

ezért fokozott figyelmet kell fordítani a védekezésre, szem előtt tartva, hogy a védelem egyik legfontosabb eleme az ember, a felhasználó.

„A biztonságtudatosság fejlesztése központi szereppel bír, amihez az NBSZ NKI a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjában elkötelezett partnerre talált” – hangsúlyozta az NBSZ NKI igazgatója az együttműködés aláírásakor.

Emberéletekben mérhető a kibervédelem hatása

Szócska Miklós nagy kihívásnak nevezte az egészségügyi adatvagyon védelmét, a kiberbiztonság javítását, az információvédelmi tudatosság fejlesztését az ágazati vezetők, az ágazatban dolgozók, valamint a betegek körében.

Az információbiztonsági tudatosításban az egészségügyben emberéletekben mérhető hatása van

– fogalmazott az igazgató.

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja közel 30 éve képez egészségügyi vezetőket. Az egészségügyi vezetőképzésben és a digitalizációban élenjáró intézetként fő küldetése a megszerzett tudás megosztása, az ellátás és a betegek biztonságának növelése, a keletkező adatok és információk védelme érdekében.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet 2015-ben jött létre a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat égisze alatt, feladata az állami szervek információbiztonsági feladatainak végrehajtását támogatni biztonsági szolgáltatásokkal, ellenőrizni és fejleszteni az állami szervezetrendszer egésze tekintetében a biztonságtudatosságot.

 

Így fog kinézni a jövő egészségügye: digitális betegeket látnak majd el

Nem csak a banki, de az egészségügyi adataink is értéket képviselnek, így nem meglepő, ha ezeket a rendszereket is folyamatosan külső támadások érik. Az új kihívást napjainkban a kiberbiztonság jelenti már ezen a területen, hiszen az egyetlen megoldás: folyamatosan fejleszteni. Bővebben>>>