Ötven évvel azután, hogy a NASA űrhajósai a Hold felszínére léptek, a berlini székhelyű PRScientists a Vodafone Németországgal és az Audival az első magánúton finanszírozott Holdra szállás megvalósításán dolgozik. A "Küldetés a Holdra" misszió keretében a Vodafone Németország a Nokiával együtt 4G hálózatot építenének ki a bolygón - derül ki a mobilszolgáltató közleményéből. A ‘Küldetés a Holdra' a tervek szerint 2019-ben indul Cape Canaveralból, egy SpaceX Falcon 9 rakétán.

A Vodafone szakembereinek segítségével valósul meg a Hold első 4G hálózata, amelyen két Audi Lunar Quattro holdjárót csatlakozik az Autonóm Landolási és Navigációs Modulon (Autonomous Landing and Navigation Module - ALINA) található bázisállomáshoz. A Nokia Bell Labs közreműködésével a Nokia egy űrszabványoknak megfelelő Ultra Compact Network elnevezésű hálózatot hoz létre, amely egy kilónál is könnyebb súlyával a valaha fejlesztett legkönnyebb hálózat lesz - olvasható a mobilszolgáltató közleményében.

Audi Lunar Quattro a holdon, forrás: Vodafone Magyarország

A 4G hálózat segítségével az Audi Lunar Quattro holdjárók kommunikálni képesek, valamint tudományos adatokat és HD videófelvételeket tudnak küldeni, miközben óvatosan megközelítik és átvizsgálják a NASA Apollo 17-es holdjáróját, amelyet a legutóbb Holdra lépő űrhajósok, Eugene Cernan parancsnok és Harrison Schmitt használtak, amikor 1972 decemberében bejárták a Taurus-Littrow völgyet.

A Vodafone által végzett tesztek azt jelzik, hogy a bázisállomás a 1800 MHz-es frekvenciatartományban a várakozások szerint képes lesz 4G hálózaton közvetíteni, és a történelem első élő HD videóját visszaküldeni a Hold felszínéről, amelyet a világ nézőközönsége a PTScientist berlini irányító központ szerveréhez kapcsolódó "deep space" linken keresztül tekinthet meg.

A kép forrása: Pixabay.