Az Anonymous megerősítette: az Ukrajnát támogató #OpRussia művelet keretében feltörte az orosz központi bank számítógépes biztonsági rendszerét és 28 gigabájtnyi dokumentumot szerzett meg, amelyeket több felületen nyilvánosságra hozott az interneten. A csoport hozzátette: ha a szóban forgó linkek elérhetőségét blokkolják, akkor másik felületen osztja meg az információkat.

A hackercsoport állítása szerint a több tízezer dokumentum megállapodásokat, levelezéseket, átutalásokat, az oligarcháik üzleti titkait, eltitkolt gazdasági jelentéseket, más országokkal kötött kereskedelmi megállapodásokat és nyilatkozatokat tartalmaz, valamint információkat a kormány regisztrált támogatóiról, videokonferenciákról és a használt programokról.

Korábban a hackerek az egyik legnagyobb orosz olajtársaság dokumentumait is kiszivárogtatták.

Az Anonymous egy videóban arra figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy minden titkát nyilvánosságra fogják hozni. A hackercsoport a felvételben "hazugnak, diktátornak, háborús bűnösnek és gyermekgyilkosnak" nevezte a moszkvai vezetőt.

"Vlagyimir Putyin, egy titok sincs biztonságban, mindenhol ott vagyunk: a palotádban, ahol eszel, az asztalodnál, a hálószobádban" - mondta egy maszkos hacker.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos cikkeinket ezen a linken olvashatja.