A tavalyi első félévben éves összevetésben 269 százalékkal ugrott meg a meghackelt pénzkiadó automaták száma Európában az Atlas VPN számítógépes biztonságtechnikai cég gyűjtése szerint. Ez számszerűen nem mutat még jelentős eltérés, egy év alatt 35 támadásról 129-re ugrott a támadásszám, az okozott kár viszont a 2019-es első félévi 1000 euróról több mint 1 millió euróra nőtt.

Sokak előtt ismert gyakorlat, hogy a bűnözők fizikailag manipulálják a pénzkiadó automatákat, amivel hozzájuthatnak kártyaadatokhoz és PIN-kódokhoz. A most bemutatott eljárásban viszont kívülről, a berendezések szoftverén keresztül tudják az elkövetőek megszerezni az adatokat, és ebben az esetben a manipulált ATM-eket amúgy felismerő ügyfél is teljesen kiszolgáltatott.

Az ATM-ek kifosztásához még most is a legtöbbször a legegyszerűbb, és legbrutálisabb módszereket használják az elkövetők. Ebbe beletartozik, hogy egy autóval kitépik a berendezést a falból, majd utána szétflexelik vagy felrobbantják, és elmenekülnek a pénzzel.

Tavalyra egy év leforgása alatt közel negyedével estek vissza az ilyen jellegű támadások, de a hatóságok is elismerik, hogy továbbra is ez az egyik legelterjedtebb és legkárosabb támadási forma a kiadó automatákkal szemben.