A hatóságok csütörtökön határozatlan időre lezárták a Foxconn iPhone City campusának otthont adó csengcsoui repülőtérnél lévő gazdasági övezetet a Bloomberg által összefoglalt kormányzati közlemény szerint. A lakosok nem hagyhatják el otthonaikat, kivéve, ha azt a lezárás ideje alatt szükségesnek tartják, a kulcsfontosságú vállalatok dolgozói engedélyekkel ingázhatnak.

A lezárás része a kormány könyörtelen kampányának, amellyel a Covid-eseteket igyekszik felszámolni országszerte. A kínai kommunista vezetés ugyanis nem az oltásokban bízik, de nem is próbál meg együtt élni a koronavírussal, mint az európai országok, hanem ha valahol feltűnik a betegség, akkor addig lezárva tartják a területet, míg a karanténozás alatt nem találnak új koronavírusos eseteket.

„A csengcsoui kampusz továbbra is normálisan működik, és a telephely továbbra is betartja a vírus terjedésének megfékezését célzó kormányzati intézkedéseket” – áll a Foxconn vasárnapi közleményében. Ráadásul még a szállítmányozást sem állították le: a közép-kínai városba tartó és onnan induló utas- és teherszállító járatok rendben közlekednek a Bloomberg szerint. Korábban félő volt, hogy jelentős kieséseket szenved majd el az Apple a járvány miatt.

Az Apple kínai beszállítóit különböző mértékben érintette Kína zéró fertőzéses politikájának folytatása, és a hatás korlátozott maradt, tekintettel arra, hogy hagyományosan gyenge szezon van, és a fogyasztói elektronikai cikkek iránti kereslet visszaesett.

A Foxconn kisebb riválisa, a Pegatron felfüggesztette működését sanghaji és kunsani iPhone-gyáraiban. Az Apple laptopokat gyártó Quanta Computer csak nemrég indította újra a termelés egy részét, miután néhány napra leállította a munkát Sanghajban. Április közepén Csengcsou lezárta a Foxconn iPhone City campusának közelében lévő területeket, bár a lépés nem érintette az üzemet. 

Kína továbbra is küzd a vírus terjedésével a szigorú intézkedések ellenére. Sanghajban szombaton regisztrálták a legmagasabb napi Covid-19 halálesetek számát a jelenlegi járványban. Peking is további esetekre figyelmeztetett a következő napokban, miután szombat délután 4 óráig 15 új fertőzöttet regisztráltak a kínai fővárosban.