A piacon mindig akadnak olyanok, akik szélsőségesen látják a világot és a nagy összeomlásra számítanak vagy éppen olyanok, akik kiugró soha nem látott emelkedést várnak. A vásárolt opciós ügyletek ezeknek az embereknek nyújthatnak nagy lehetőséget.

Mit is kell tudni ezekről az ügyletekről?

A piaci ártól szélsőségesen távol lévő strike árral rendelkező put illetve call vásárlása a várható nyereséghez képest olcsó befektetés. Ebben az esetben ez a kifizetett prémium összege a korlátolt veszteség, viszont, ha az árfolyam a lejárati pillanatig meghaladja a strike árat, akkor abban az esetben korlátlan mennyiségű nyereségre lehet szert tenni.

Például, ha valaki az aranypiac szárnyalására számít a 2013-as évben, akkor vásárolhat egy éves, 2100 dolláros strike árral rendelkező call opciót. Ebben az esetben ki kell fizetnie jelen pillanatban 2260 dollár prémiumot. Amennyiben 2013-ban az árfolyam eléri a 2123-at, úgy onnantól nyereséges az ügylet. A kérdés, hogy mikor éri el az árfolyam a strike árat, és ezek után lejárat végére mennyivel haladja meg ezt az árat az arany jegyzése. Ha az árfolyam a lejárat pillanatában 2300 dollár, akkor 17760 dollár nyereséget lehet realizálni. Ez összesen 685 százalékos hozam egy év alatt.

Fontos, hogy ezeknél az eseteknél a kifizetett prémium összege szinte biztos veszteség akár a kifizetett lottószelvény. Ha azonban kivételes esetekben bekövetkezik a várva várt szélsőséges, de szinte valószínűtlen mozgás, hatalmas pénzeket lehet zsebre tenni. Ezek ritka, de nem lehetetlen esetek. Nem is kell régre visszatekinteni, mert ki gondolta volna, hogy a svájci frank ilyen mértékben gyengül vissza az 1.20-as szinthez képest. Biztos nem sokan, de akinek eszébe jutott és megtette egy ilyen jellegű konstrukcióban az szép hozamot tudhat magáévá.

Profi befektetőknek csak a devizapiacokon elérhetőek a one touch opciók is, amik esetében akár még nagyobb pénzekkel is lehet lutrira játszani. Ha szeretne bővebb információkat megtudni, regisztráljon jobb oldalon fent adatai megadásával.

Vogel András, Solar Capital