Külföldi befektetők körében már elterjedtnek mondható opciós kereskedés, hazánkban még sajnos csak gyerekcipőben jár. Sokan nem tudnak róla, vagy tévesen informáltak, éppen ezért kell az emberekhez eljuttatni az opciókkal kapcsolatos információkat.

Kiknek lehet szükségük az opciós kereskedésre?

A lényeg a kedvezőtlen árfolyammozgásokon van. Mindenkinek érdekes lehet, akiknek gondot jelent, hogy nem megfelelően alakul a számára érdekes keresztárfolyam. Ilyen esetekre három példát említenék:

  • Olyan vállalkozással rendelkezik, ahol a bevételek és a kiadások más devizanemben merülnek fel. Ilyen esetekben a kedvezőtlen mozgások akár csőd közelébe is terelhetik a cégeket, de egy jó stratégiai menedzsmenttel, fedezeti ügyletek segítségével kedvezővé alakíthatóak a nem szerencsés árfolyammozgások.
  • Devizahitele van és a törlesztőrészlet elszámolása függ a keresztárfolyam alakulásától. Ilyen esetekben sem mindegy, hogy rendelkezünk-e opciós fedezeti stratégiával, vagy a lehetőségét sem vetjük fel, hogy kedvezőtlenül alakulnak a mozgások.
  • A harmadik és egyben a legegyszerűbb eset, ha valaki nagy mennyiségű forint megtakarítással rendelkezik, akkor nem mindegy, hogy milyen árfolyamon számolja el a meglévő pénzét. Tegyük fel, hogy valaki most 302-es szinten megijed és a 320-as eurótól tartva átváltja euróba megtakarításait. Ha holnapra viszont stabilizálódik a helyzet, akkor egy nap alatt akár 3-4 százalékot is veszthet a forint visszaerősödésén.

Miért lehet szüksége a kockázatok menedzselésére?

Egyrészt a fenn említett példákból egyértelmű, hogy azért mert ez egy elővigyázatossági lépés. A kedvező mozgásokra soha nem kell felkészülni, ezzel ellenben a kedvezőtlenre mindig. Nyugati vállalkozások, és hazai multik körében már elterjedt az ilyen jellegű kockázatmenedzsment.

Hogyan működnek, az opciós fedezeti konstrukciók?

Alacsony költség mellett tudja biztosítani az ön számára kedvezőtlen elmozdulások ellen pénzét. Ez egyben azt is jelenti, hogy amennyiben nem alkalmazza ezeket a konstrukciókat, úgy akár ezeknek a "biztosítási díjaknak" a 10-20- szorosát is elveszítheti rövid idő alatt.

Ha felkeltettük érdeklődését, ne habozzon, keressen fel minket, hogy konstrukcióinkkal segítsünk felmérni és fedezni az árfolyam kedvezőtlen ingadozásában rejlő kockázatokat. Jelentkezzen jobb oldalon fent a további információk alatt.

Vogel András, Solar Capital