Az EU Intelligent Energy Europe programja által támogatott Buy Smart+ projekt célja a környezettudatos, energiahatékony beszerzés népszerűsítése, a zöld beszerzések arányának növelése ingyenes tanácsadás és információs csomagok, tréningek segítségével. A projekt keretében tartott képzések mind a közigazgatási szakemberek, mind a magánvállalkozások beszerzői számára hasznosak lehetnek a szervezők szerint. Mindkét célcsoport megfelelő tájékoztatása és motiválása óriási jelentőséggel bír; a közigazgatás a példaértékűen magas piacbefolyásoló ereje miatt, a magánvállalkozások pedig az energiahatékonyság növeléséért, a széndioxid-kibocsátás csökkentéséért és környezetbarát üzletvitel kialakításért való versengés erősödése miatt.

Az Energiaklub a projekt során vállalja a zöld (köz)beszerzéssel kapcsolatos tévhitek eloszlatását, konzultációk és tréningek szervezését, valamint tanácsadást kínálnak a következő öt kritikus termékcsoportra koncentrálva: épületek, világítás, járművek, irodatechnika és háztartási gépek. A szakpolitikai intézet és módszertani központ szerint a tréninget elvégző beszerzési szakemberek felismerik a zöld beszerzésekben rejlő gazdasági, környezetvédelmi és kommunikációs előnyöket és képessé válnak a zöld szempontok érvényesítésére a beszerzési folyamatok egyes lépcsőiben, a tenderek kiírásától a beérkezett ajánlatok értékelésén át a szerződéskötésig.

Európában a közbeszerzések nagyjából a GDP 16-18 százalékát teszik ki. A közigazgatás beszerzéseivel példát szolgáltat a lakosságnak és a helyi piaci szereplőknek, és magában is igen erőteljes piacbefolyásoló erővel bír.