Mert ha többen játsszák meg a nyertes számokat, akkor bizony osztozkodni kényszerülnek, és olyankor a mesés summa is osztódik, mégpedig ha tízen nyernek, akkor tíz felé. 

Elképzelhető forgatókönyv

Kapaszkodjanak, meg, mert a Szerencsejáték Zrt. adatai szerint ilyen helyzet bizony elvileg előfordulhat. Ugyanis annak ellenére, hogy

a telitalálat valószínűsége minden héten 1:44 millióhoz,

mégis, ha sokak kedvelt számai közül húzzák ki az öt nyerőt, akkor nagy nyertesként jöhet a kényszerű osztozkodás. Vagyis célszerű olyan számokat megtenni, amik másokat nem ejtettek kísértésbe, így bizonyos számnégyzetek elkerülésével optimalizálható a nagy nyeremény.

Kedvencek és mellőzöttek

A leggyakrabban megjátszott tíz lottószámot vizsgálgatva szembetűnő, hogy több köztük a páratlan, mint a páros, ráadásul a többségük prím, vagyis csak önmagával és eggyel osztható:

3, 4, 7, 5, 9, 13, 19, 21, 23, 27

De ugyanígy érdemes megnézni a tíz legmellőzöttebb számot is, és szembetűnő, hogy közül hat darab is a 80 feletti régióból kerül ki:

40, 60, 61, 80, 82, 84, 85, 87, 88, 89

A kerülendő zóna

Aki azt hiszi például, hogy jól kibabrál Fortunával, ha az egyszerű 1, 2, 3, 4, 5 számsort jelöli be, az mélységeset téved, mert ha kihúzzák, akkor 1340 hasonlóan rafkós magyarországi játékossal kell osztozkodnia a nyereményen, ami a mostani konkrét esetben annyit jelent, hogy 2,2 milliárd forint helyett kénytelen lenne beérni valamivel több, mint 1,6 millió forinttal.

Hasonló felelőtlenség a 86, 87, 88, 89, 90 „kombináció” megjátszása, hiszen hetente általában 264 további versenyző küzd ilyen bérlettel Fortuna kegyeiért.

És persze a legendás szerencseszámok is kerülendők. Például a 3, 7, 13, 21, 77 ötösfogatot minden héten 112 szerencselovag hajtja.

A családi számokkal is baj van

Méghozzá az a gond, hogy a Szerencsejáték Zrt. adatai szerint hiába van 90 bejelölhető számmező az ötöslottó fogadási szelvényén, a tippek fele mindössze a 31-ig terjedő számokra, illetve a hagyományos szerencseszámokra koncentrálódik, ami egyrészt azt valószínűsíti, hogy sokan játszanak naptári dátumok alapján, másrészt azt jelenti, hogy aki így tesz, az lemond további 59 potenciális nyerőszám megjátszásáról.

És még egy ráadás aggodalom

Mindezek után most pedig tarthatunk attól, hogy akik a fentieket tüzetesen elolvasták, azok hétvégére körültekintően a legmostohább számok megjátszásával próbálkoznak, és mivel sokan vannak, megint csak veszélybe sodródnak, hiszen korántsem biztos, hogy egyes egyedül viszik el az ötöslottó e heti nagy nyereményét, a kétmilliárd-kétszázmillió forintot.