Nem mondható, hogy sokat totojáztak volna Kínában: áprilisban volt hír először az, hogy a Thyssenkruppnál, Németországban kidolgozták, hogyna lehet jelentősen lecsökkenteni vagy akár karbonmentessé tenni a vas-é s acélgyártást, majd áprilisban a svéd acélgyártó SSAB és a vasércbányászati specialista LKAB projketje kapott sajtóvisszahangot, miután a svéd miniszterelnök egyszerűen csak az elmúlt ezer év legnagyobb technológiai ugrásának nevezte a a koksz és szén helyett szénhidrogénmentes energiát használó acélgyrátsái módszertan gyakorlati kidolgozását, és most arról jött hír, hogy a főként szalagcélokat, acéllemezeket, melegen és hidegen hengerelt acélokat, illetve acélhuzalokat gyártó China Baowu Steel Group (Baowu) már a szériagyártás beindítására készül, és beindítja az alacsony szén-dioxid-kibocsátással gyártható acél próbaüzemét.

A Bloomberg híradása szerint Kína legnagyobb acélgyártója olyan új technológiával dolgozik és próbálkozik, amely 30 százaléknál is nagyobb arányban csökkenti a vas és acél előállítása során eddig keleltkező szén-dioxid mennyiséget. A Baowu június óta kísérletezik egy korábban üresjáratban lévő, kihasználatlan kohóban - ami, minthogy Kínáról van szó, jó nagy méretű: 400 köbméteres.

A Hszincsiangban (Xinjiang) folyó munkáról a Bloomberg szerint egy sanghai-i kiadású kormányzati médiában megjelent interjúban esett szó, melyben a vállalatcsoport igazgatójának asszisztense arról beszélt, hogy a szén és koksz helyébe fokozatosan hidrogént és újrahasznosított gázt adagoltak. A csökkenés 10 százalékról indult, végül több mint 30 sázzalékig jutottak el vele. A Baowu szóvivője az amerikai gazdasági lapnak megerősítette az információkat.

A Baowu lépése más megközelítésben is mérföldkőnek számít. A kínai klímavédelmi intézkedések (generálisan az a kormáynzati terv, hogy a kontinens méretű állam 2060-ra szén-dioxid-semlegessé válik, és megszabadul nem csak a szénerőműveitől, de minden környezetszennyező technológiától az iparban és a közleledésben) első lépése, hogy az irányt meg kell találni. A termelés aktuális felfutása mellett a mamutvállalatnál ez most abba az irányba mutat, hogy bár 2023-ig érik el a szén-dioxid-kibocsátási csúcsot, de 2050-re fokozatosan szén-dioxid-semlegessé kell válniuk.

A hidrogén és az újrahasznosított gáz felhasználása ebbe az irányba tett lépésnek tekinthető, de a cégcsoport vállalta, hogy felgyorsítja alacsony szén-dioxid-kibocsátású kohászat útvonalának a kijelölését és kidolgozását is. Tesztelnek mikrohullámokkal, és az idei harmadik negyedévben megkezdik a hidrogén használatát egy egymillió tonnás függőleges kemencében is - a Csancsinagban (Zhanjiang) építés alatt álló rendszer már zöldhidrogén betáplálással működik majd.