Steven Mnuchin üzletember, az Egyesült Államok volt pénzügyminisztere a CNBC egyik műsorában beszélt arról, hogy épp egy befektetői csapat építésén dolgozik, amelyik hat hónapon belül megvásárolhatja a TikTokot.

A határidő nem véletlen, ugyanis március 13-án fogadták el a törvényjavaslatot, amely betiltaná az Egyesült Államokban a TikTok-ot, amennyiben az alkalmazást nem adják el 180 napon belül egy amerikai vevőnek.

A jogszabály ugyanis előírja a közösségi oldal kínai tulajdonosának, hogy a hatályba lépést követő 6 hónapon belül adja el az Egyesült Államokban működő, 170 amerikai millió felhasználóval rendelkező leányvállalatát egy amerikai cégnek, ellenkező esetben annak működését megtiltják.

A TikTok-tilalom az amerikai törvényhozók azon aggodalmából fakad, hogy a kínai kormány túl nagy ellenőrzést gyakorol a kínai vállalatok felett. Így például követelheti, hogy a TikTok és a hozzá hasonló cégek az általuk összegyűjtött és kezelt tetemes mennyiségű adatvagyont adják át a kínai kormánynak: ezzel pedig a platform máris a politikai befolyásolás, a hatalomgyakorlás eszközévé válhat.

Eddig több amerikai TikTok-kérő is akadt

Nem Steven Mnuchin az egyetlen, aki az elmúlt két hétben bejelentkezett a kínai óriásplatformért. Ha valóban ő lesz a befutó appvásárló, akkor igencsak a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis a CNN forrásai a TikTok piaci árát 100 milliárd dollárra teszik.

Összehasonlításképpen: 2022 áprilisában a világ leggazdagabbja, Elon Musk nagyságrendileg fele ekkora összegért vásárolta meg a Twittert.

Steven Mnuchin azt már kifejtette, hogy tervei szerint az is szerepel, hogy lényegében zéróról építenék újra a TikTok-ot: „az alkalmazást az Egyesült Államokban kell újjáépíteni, amerikai technológiára van szükség" – fogalmazott az üzletember.

Steven Mnuchin: Aki már az egyetem alatt is Porschével járt

A 61 éves bankár, vállalkozó Steven Mnuchin beleszületett a dúsgazdag manhattani pénzügyi elitbe: felmenői közt van gyémántkereskedő és bróker műkincskereskedő is, így már a Yale-n töltött egyetemi évei alatt is hotelben lakott kollégium helyett és busz helyett Porschével járt. A diploma után a Goldman Sachsnál helyezkedett el, ahol kötvényekkel és értékpapírokkal foglalkozott, majd már a cég partnerekért multimilliomos lett, amikor a brókerház 1999-ben tőzsdére ment. Miután 2002-ben otthagyta a Goldman Sachsot, Soros Györgynek kezdett el dolgozni, aki a Dune Capital Management kockázati alapot bízta rá. Ebből az időből származik Steven Mnuchin és az akkor még ingatlanbefektető Donald Trump ismeretsége. Mnuchin 2008-ban „szagolta ki”, hogy a pénzügyi válságban megrendült egyik nagy jelzálog-hitelező, a kaliforniai IndyMac megvételével jó üzletet csinálhat. Mások mellett Soros, John Paulson milliárdos alapkezelő és Michael Dell számítógépgyártó részvételével összegyűjtött 1,6 milliárd dollárt a vételárra. Kihasználták az összeomlástól félő szövetségi betétbiztosító nagylelkű garanciáját, „kipucolták” a bankot, és 2015-ben OneWest néven, 3,4 milliárd dollárért eladták – írja a HVG. Trump 2016 májusában kérte fel kampánya pénzügyi igazgatójának a bankárt, aki végül 2017 és 2021 közt volt az Egyesült Államok pénzügyminisztere.