Néhány nappal azt követően, hogy az amerikai képviselőház megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely teljes betiltással fenyegeti a TikTokot, Németországban is vita kezdődött arról, hogy szükség van-e szigorításra a TikTokkal kapcsolatban.

Az Euronews szerint a titkosszolgálatokat felügyelő német parlamenti bizottság több tagja is megszólalt a témában: Roderich Kiesewetter, a bizottság alelnöke és a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviselője szerint

Németországnak fontolóra kellene vennie a TikTok „általános betiltását”, ha a platform szigorúbb szabályozása nem lehetséges.

Roderich Kiesewetter szerint egyes német politikusok az alkalmazást veszélyesnek tartják demokráciára nézve, mert „fontos eszköz” Kína és Oroszország hibrid hadviselésében.

Jens Zimmerman, a német Szociáldemokrata Párt (SPD) tagja szerint a kormánynak meg kellene fontolnia legalább a szövetségi eszközökön történő betiltást.

Más politikusok azonban megvárnák a hatásait a digitális szolgáltatásokról szóló uniós törvénynek (DSA), amely arra kötelezi az internetes cégeket, hogy következetes lépéseket tegyenek annak biztosítására, hogy platformjaikon ne terjedjenek dezinformációk és illegális tartalmak.

Februárban az Európai Bizottság bejelentette, hogy a DSA keretében vizsgálatot indít a TikTok-kal kapcsolatban a „kiskorúak védelmével, a reklámok átláthatóságával, az adatokhoz való hozzáféréssel, valamint az addiktív tervezés kockázatkezelésével” kapcsolatos jogsértések miatt.

Ádáz küzdelmet indított a TikTok a kamuzók ellen

Szombaton lépnek életbe az új uniós szolgáltatási szabályok, ennek érdekében pedig a nagy online platformoknak kötelező fellépniük a dezinformációval szemben, különös tekintettel a júniusi EP-választásra.