Ha elfogadják a törvényjavaslatot, a TikTok nagyjából öt hónapot kapna arra, hogy elváljon a Kínához kötődő anyavállalatától, a ByteDance-től, különben az Egyesült Államokbeli alkalmazásboltok nem tárolhatják azt platformjukon. A törvényjavaslat hasonló korlátozásokat ír elő minden olyan alkalmazásra, amelyet állítólagos külföldi ellenfelek, például Kína, Irán, Oroszország vagy Észak-Korea irányít. És lehetőséget ad Bidennek – vagy bármely jövőbeli elnöknek –, hogy megnevezze azokat az alkalmazásokat, amelyeket a törvény értelmében be kell tiltani – írja a CNN.

jogszabályt megsértő alkalmazásboltokat felhasználóinak száma alapján büntethetik meg. A törvényjavaslat 5000 dolláros bírságot ír elő felhasználónként.

A TikTok esetében ez akár 850 milliárd dolláros bírságra is rúghat.

A kormány 170 millió amerikait próbál megfosztani a véleménynyilvánítás szabadságához való alkotmányos jogától

 – áll a TikTok közleményében. A cég szerint ez vállalkozások millióinak fog kárt okozni, megfosztani a művészeket a közönségtől, és tönkreteszi számtalan alkotó megélhetését országszerte.

A törvényhozók szerint a TikTok nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, mert a kínai kormány felhasználhatja hírszerzési törvényeit a ByteDance ellen, és arra kényszerítheti, hogy átadja az amerikai TikTok-felhasználók adatait. A döntéshozók attól tartanak, hogy ezt az információt fel lehet használni hírszerzési célpontok azonosítására, vagy dezinformációs vagy propagandakampányok indítására.

 

Az amerikai képviselőház kereskedelmi bizottság 50-0 arányban igennel szavazott arra a kétpárti törvényjavaslatra, amely a ByteDance számára előírná, hogy a TikTokot értékesítse. Erről az előzményrőt itt írtunk bővebben >>>

Az amerikai kormány egyelőre nem mutatott be nyilvánosan semmilyen bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy Kína hozzáfért volna a TikTok felhasználói adataihoz, és a kiberbiztonsági szakértők szerint ez továbbra is hipotetikus – bár komolyan aggasztó – forgatókönyv.

Amíg Donald Trump volt hivatalban utasítások sorozatával próbálta rákényszeríteni a ByteDance-t a TikTok eladására, és megtiltotta az alkalmazásboltoknak a platform üzemeltetését. Ezek az erőfeszítések azonban jogi akadályok miatt megrekedtek. Trump a múlt héten ugyanakkor szembeszállt a TikTok betiltásával, és a Truth Social oldalon azt mondta, hogy az csak a Facebook és a Meta vezérigazgatóját, Mark Zuckerberget erősíti meg, akit „a nép igazi ellenségeként” jellemzett.

A civil társadalmi csoportok azt mondják, hogy még ha a törvényjavaslat tényleges szövege nem is cenzúrázza közvetlenül a TikTokot vagy annak felhasználóit, akkor is ennek a végső hatása van.

Tagadhatatlan, hogy pontosan ezt tenné

– mondta Jenna Leventoff, az Amerikai Polgári Jogok Szövetségének vezető politikai tanácsadója és elmondta, határozottan felszólítják a jogalkotókat, hogy szavazzanak nemmel erre az alkotmányellenes törvényjavaslatra.

 

Elege lett az Európai Uniónak a TikTokból, közbeléptek a kiskorúak védelmében. Az Európai Bizottság hivatalos eljárást indított a kínai videómegosztó platform ellen, mivel azt gyanítják, hogy nem teljesíti a kiskorúak védelmére vonatkozó kötelezettségeit. Itt vannak a részletek >>>