Nagyjából 700 milliárd dollárt (a magyar GDP több mint ötszörösét) spórolták meg a pénzügyi válság óta az amerikai vállalatok annak köszönhetően, hogy a Fed alacsonyan tartotta alapkamatát és kötvényvásárlásaival nagyjából 3000 milliárd dollárt pumpált a gazdaságba - írja a Bloomberg. A vállalati kötvények átlagos hozama 4,6 százalékra csökkent az elmúlt négy évben a Lehman Brothers 2008. szeptemberi bedőlését, azaz a válság elmélyülését megelőző öt év 6,14 százalékos átlagáról.

Ez minden egymilliárd dollárnyi kötvény után 15,4 milliós megtakarítást hozott a cégeknek. A Bank of America Merrill Lynch elemzői a 2009. szeptember 17. után piacra került, átlagosan kilencéves futamidejű kötvények éves hozamának figyelembevételével számolták ki a megtakarítást.

Ki korán kel...

A vállalatok mindössze 21,9 milliárd dollárnyi kötvényt bocsátottak ki a Lehman csődjét követő hónapban, miközben a Verizon Communications egyedül 49 milliárdos pakkot dobott piacra a múlt héten - ami a legnagyobb vállalati kötvénykibocsátás volt az USA történetében -, hogy ki tudja fizetni a Vodafone kivásárlását a Verizon Wireless mobilvállalatból. A csomag 10 éves lejáratú részének kuponja 5,15 százalék, míg 2007 márciusában az ugyanilyen papír után 5,5 százalékot kellett fizetnie.

Még jobban járt az Apple, amely még a Fed monetáris enyhítésének visszavonásáról szóló bejelentés előtt, januárban ment a kötvénypiacra. A 17 milliárdos kibocsátásból 5,5 milliárd volt tízéves futamidejű értékpapír, amely után mindössze 2,4 százalékot kell fizetnie az elektronikai cégnek. Az IBM 1,25 milliárdnyi hétéves kötvényt értékesített májusban 1,625 százalékos kuponnal, míg 2007-ben még 5,7 százalékot kellett fizetnie tízéves papírja után.

Svájc a zsebben

Számos olyan cég is van, amely csőd széléről billent vissza a monetáris enyhítésnek köszönhetően. A Rite Aid Corp. gyógyszertárlánc és a kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó Realogy Corp. adóssága például 2009 márciusában a Moody's hitelminősítőnél bóvlinak minősült. A Rite Aid 295 millió dollár értékű 2027-es lejáratú kötvényének minden egy dollárjáért 9,5 centet adtak a befektetők 2009 márciusában, ami mostanra 101,38 dollárra ment fel. A hozam 80 százalékról 7,53 százalékra esett.

Az amerikai vállalatok végül is összesen 5,16 ezer milliárd dollár értékben bocsátottak ki kötvényeket a Fed beavatkozásainak kezdete óta, ezen érték el az említett 700 milliárdos megtakarítást (ami nem mellesleg nagyobb Svájc 632 milliárd dolláros éves GDP-jénél is). A pluszlikviditás lehetővé tette a kötvények újraárazását, jelentősen enyhítette a piaci feszültségeket - foglalja össze a folyamat lényegét Neil Wessan, CIT Group pénzügyi szolgáltató tőkepiaci részlegének vezetője.

Jeremy Stein, a Fed egyik döntéshozója februárban már arra figyelmeztetett, hogy egyes hitelpiacokon, köztük a vállalati kötvényekén megjelentek a túlzott kockázatvállalás jelei. Az említett Rite Aid - a legeladósodottabb amerikai gyógyszertárlánc - például júniusban képes volt eladni 810 millió dollárnyi nyolcéves kötvényt 2,5 százalékponttal olcsóbban, mint tavaly ilyenkor.